Droge zomer vorig jaar erkend als landbouwramp. 16 miljoen euro schade voor landbouwers in Sint-Truiden.

De droge zomer van vorig jaar wordt erkend als landbouwramp. Dat gebeurt voor alle gemeenten in ons land en voor 9 teelten, waaronder appelen en peren. Voor de fruitstreek in Sint-Truiden alleen al wordt de schade geschat op 16 miljoen euro. 

"124 landbouwers in Sint-Truiden hebben vorig jaar schade aangegeven", zegt Europarlementslid Hilde Vautmans (Open VLD), die vorig jaar de schade ging opmeten in Sint-Truiden. "We schatten de schade in Sint-Truiden op zo'n 16 miljoen euro. Dat is toch een groot bedrag dat nu eindelijk erkend is en daar zijn we heel blij mee."

Ik zag bonken van mannen met tranen in de ogen die het niet meer zagen zitten
Hilde Vautmans

De Vlaamse regering voorziet 20.7 miljoen euro om de landbouwers tegemoet te komen. Volgens Hilde Vautmans is het belangrijk dat die landbouwers snel worden uitbetaald. "Vorig jaar ben ik bij mensen binnengestapt, bonken van mannen met tranen in hun ogen die zeiden dat het niet meer ging. Alle reserves zijn op. Als je jaren na elkaar zoveel schade moet ondervinden, dan zijn de spaarcenten op. Ik hoop dat de Vlaamse regering er snel werk van maakt."