BELGA/COLLET

Eric Geijsbregts: "De verdachte in de zaak-McCann heeft niets met Nathalie te maken, maar toch blijf je hopen"

Nu er nieuwe ontwikkelingen zijn in de zaak rond de vermiste peuter Madeleine McCann, krijgen ouders van vermiste kinderen in ons land ook weer nieuwe hoop. Maar voor Eric Geijsbregts, de vader van de verdwenen Nathalie, is het nu al duidelijk dat de Duitse man in de zaak Maddie niets te maken heeft met zijn dochter. “Toch blijf je altijd hopen”, aldus Eric. 

De 10-jarige Nathalie Geijsbregts verdween op 26 februari 1991 toen ze ’s morgens stond te wachten op de schoolbus in Leefdaal. Volgens getuigen zou ze ingestapt zijn in een grijze wagen, zoekacties leverden niets op. Het is intussen al 29 jaar geleden, maar telkens er in de media nieuws verschijnt over vermiste kinderen, raakt dat ook vader Eric Geijsbregts: “Uiteraard doet dat iets met ons. “

“Ik focus me dan meteen op de leeftijd van die persoon en wie hij is”, vertelt Eric bij Radio 2 Vlaams-Brabant en Brussel. “Ik wil controleren of die man mogelijk iets met onze zaak te maken heeft. De Duitse man in de zaak Madeleine McCann is nu 43 jaar, als we 29 jaar teruggaan, tja dan was hij 13, 14 jaar. Hij komt dus niet in aanmerking voor ons, dat is al zeker.”

Elke hoop is hoop en je weet nooit wat het brengt

Toch  kwamen er in de loop der jaren ook enkele verdachten in beeld in de zaak Nathalie. “Je volgt dat dan op de voet, maar op een bepaald moment stopt dat weer allemaal. Zo zijn onze twee hoofdverdachten intussen al overleden. Toch hou je je aan elke hoop vast. Alles hangt er natuurlijk vanaf welke elementen de ouders van Maddie al gekregen hebben uit het onderzoek.”

Zo herinnert Eric zich nog goed het moment waarop Katrien De Cuyper dood werd teruggevonden in de haven van Antwerpen, het 15-jarige meisje was vermoord. “De onderzoekers hadden me ’s morgens al verwittigd dat er een lichaam gevonden was en dat ze me zo snel mogelijk zouden contacteren als ze meer wisten. Je klampt je daar natuurlijk aan vast aan wat ze je meedelen. Elke hoop is hoop en je weet nooit wat het brengt.” 

Zandloper

Eric kan begrijpen wat de ouders van Madeleine nu meemaken. “Je wil als ouder natuurlijk weten wat er gebeurd is”, zegt Eric. “Ik vergelijk het graag met een zandloper. Je zit boven in een zandloper, in het tumult van alles wat er gebeurt. Je moet naar beneden, door dat kleine gaatje en daar is alles weer goed. Maar dan komt er een moment dat iemand de zandloper weer omdraait, dat er weer nieuwe gegevens zijn en je weer boven zit. Telkens weer moet je door dat gaatje, telkens weer door al die emoties. Na verloop van tijd gaat dat gelukkig wel iets sneller.”  

Meest gelezen