Femke (10) uit Borgloon voor het eerst in 12 weken weer naar school: "Veel zin om vrienden terug te zien"

Vandaag mogen alle klassen van de lagere scholen weer leerlingen ontvangen voor een testdag. Dat betekent dat de zusjes Femke en Lisa Thielens uit Borgloon voor het eerst in 12 weken weer naar school mogen. Voor de meisjes goed nieuws, voor hun ouders een hele verzuchting. 

Femke Thielens uit Borgloon gaat naar school in De Letterboom (zie foto) in Jesseren, Borgloon. Haar zus Lisa zit al in het tweede middelbaar. “Ik heb er heel veel zin in”, vertelt Femke. “En ik kijk er vooral naar uit om mijn vrienden terug te zien. We moeten wel maatregelen volgen, zoals handen wassen en afstand houden. Dat gaat ook wel lukken, denk ik. Ik ben ook blij dat ik nog eens in een gewoon klaslokaal kan zitten. Ik heb wel een beetje wakker gelegen vannacht.”

Voor moeder Dina Claassen valt er vandaag een last van de schouders. Haar dochters zijn voor een lange periode elke dag thuis geweest. “Het was helemaal niet simpel”, geeft de moeder toe. “Mijn man en ik werken allebei voltijds. Dat was echt wel hectisch. Ik ben blij dat ik op een bepaald moment coronaverlof heb gekregen van mijn werk, dat zorgde voor een verademing.”

Ter Heide

Dina werkt in Ter Heide, een zorginstelling voor mensen met een beperking. “De sfeer is er eigenlijk heel vreemd. We zitten in een soort vakantiestemming, want het is hier heel rustig. Tot nu toe hebben we het coronavirus buiten kunnen houden.” En toch is het nog nog opletten geblazen. “Elke keer dat de samenleving de regels versoepelt, moeten wij gedisciplineerd zijn. Onze doelgroep is heel erg kwetsbaar. De minste vergissing zou een ramp kunnen betekenen binnen de instelling.”