Franse leger doodt leider al-Qaeda Noord-Afrika

Het Franse leger heeft de leider van al-Qaeda in Noord-Afrika, Abdelmalek Droukdel, gedood. Dat heeft de Franse Defensieminister Florence Parly vrijdag bekendgemaakt.

Het kopstuk van de Noord-Afrikaanse tak van de islamitische terreurorganisatie werd woensdag, op 3 juni dus al, uitgeschakeld in gezelschap van naaste medewerkers. Dat gebeurde tijdens een missie van een Franse eenheid in het noorden van Mali met steun van lokale partners.

Droukdel, 50 jaar geleden geboren in Algerije, was ook bekend onder zijn oorlogsnaam Abu Mosaab Abdel Woudoud of Abu Moussab. De tak van de islamitische terreurbeweging in de Maghreb zaait al jaren terreur in de Afrikaanse Sahel, vooral in Mali, Niger en Burkina Faso. Daarbij zijn al duizenden doden gevallen. 

Defensieminister Parly liet ook weten dat vorige maand een vooraanstaand lid van terreurgroep Islamitische Staat in de Sahara-regio, Mohamed el Mrabat, gevangen is genomen.

Meest gelezen