Videospeler inladen...

Hendrik Bogaert (CD&V): "Natuurlijk wil ik in de partij blijven"

Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) probeert olie op de golven te gieten na de felle reacties op zijn uitspraken over het cordon sanitaire en eventuele samenwerking met radicale partijen aan de rechter- en linkerzijde. Hij ziet een eventuele samenwerking met Vlaams Belang of PVDA als een middel om kiezers terug naar het centrum te halen en de politiek op die manier te "verzachten".

Herrie bij de Vlaamse christendemocraten. In een interview met de Krant van West-Vlaanderen laat Hendrik Bogaert optekenen dat je extremisme best bestrijdt door een coalitie te vormen. "Als Vlaams Belang of PVDA zouden meeregeren, dan moeten die partijen wel milder worden en rekening houden met anderen", luidt de redenering.

Het electoraal gewicht van een persoon is belangrijk, maar het electoraal gewicht van de partij is nog belangrijker

Kamerlid Sammy Mahdi (CD&V)

Nogal wat CD&V-mandatarissen verslikken zich in hun koffie. "Uitgesloten dat we een coalitie vormen met partijen die haaks staan op de manier waarop wij naar mens en samenleving kijken.", twittert partijvoorzitter Joachim Coens.

"We hebben altijd gezegd dat we met een partij als Vlaams Belang absoluut niet kunnen samenwerken op basis van de ideologische verschillen die er zijn", valt Kamerlid Sammy Mahdi (CD&V) zijn voorzitter bij in "Terzake". Mahdi haalt fijntjes uit naar Bogaert, stemmentrekker in West-Vlaanderen. "Het electoraal gewicht van een persoon is belangrijk, maar het electoraal gewicht van de partij is nog belangrijker, dat afhankelijk is van de communicatie van die partij." Ideologie en  standvastigheid acht Mahdi trouwens nóg hoger.

Mijn bijdrage is hier duidelijk inhoudelijk, en ik vind dat een goede bijdrage aan de vooruitgang van de partij

Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V)

"Wat voor mij telt, is dat ik gealinieerd ben op de afkeer tegenover bepaalde uitspraken, maar ik denk dat ik verschil over de oplossingen", probeert Hendrik Bogaert te sussen in "Terzake". "Ik zeg dat het best een christendemocratische houding is om mensen met wie je verschilt van mening - links en rechts, trouwens - de hand te reiken en te komen tot politiek overleg, verzachting of een coalitie."

Ondanks zijn soloslim heeft Bogaert er alle vertrouwen in dat hij niet riskeert uit CD&V te worden gezet. Zelf opstappen wil hij al evenmin. "Natuurlijk wil ik in de partij blijven", zegt hij. "Mijn bijdrage is hier duidelijk inhoudelijk, en ik vind dat een goede bijdrage aan de vooruitgang van de partij." Zijn excuses wil hij naar eigen zeggen "absoluut niet" aanbieden.

Bekijk hieronder het gesprek met Sammy Mahdi in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het gesprek met Hendrik Bogaert in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen