Nicolas Maeterlinck

Kater Lee mag blijven leven: rechter geeft Voedselagentschap ongelijk

Lee, de kater die door een Vlaamse studente uit Peru naar ons land werd gehaald, hoeft dan toch niet te sterven. Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) wou het dier laten inslapen, omdat het mogelijk besmet is met hondsdolheid. Maar het FAVV heeft onvoldoende aangetoond dat alle andere mogelijkheden opgebruikt waren, oordeelt de rechter. Het FAVV wil nu dat Lee zo snel naar Peru teruggebracht wordt en gaat daarvoor samenzitten met de Peruaanse ambassadeur.

De kater was door een Vlaamse studente meegebracht uit Peru, en had niet lang genoeg in quarantaine gezeten om zeker te zijn dat hij niet besmet was met hondsdolheid. Dat is een erg besmettelijk en dodelijk virus.

Volgens het FAVV moest Lee daarom wel sterven, aangezien het dier in ons land niet in afzondering kon worden geplaatst. Dat zou onverantwoorde gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Maar het agentschap legt niet uit waarom dat zo is, en gebruikt alleen "vage en algemene" bewoordingen, vindt de rechtbank van Antwerpen. De eigenares van de kater had zelf een paar plaatsen voorgesteld om het dier in quarantaine te plaatsen, maar die waren door het FAVV afgewezen. Waarom die locaties niet bruikbaar waren, legde het FAVV ook niet uit. Conclusie: het agentschap heeft niet aangetoond dat alle mogelijkheden opgebruikt waren. En aangezien een spuitje alleen de allerlaatste optie kan zijn, is de vraag van het FAVV niet gerechtvaardigd, vindt de rechtbank.

En nu naar Peru

Wat gebeurt er nu met kater Lee? Volgens de advocaat van zijn eigenares zal het dier naar zijn land van herkomst, Peru, in quarantaine gaan. In een brief aan federaal minister Ducarme (MR) bevestigt de Peruaanse ambassadeur nu officieel "dat SENASA (het Peruviaanse agentschap voor dierengezondheid) laat weten dat kater Lee kan ontvangen worden in Peru." De bedoeling is dat het dier daar in quarantaine blijft - zoals eigenlijk al had gemoeten voor het vertrek van de kater uit Peru- en daarna terugkeert naar ons land.  Het gevaar dat het dier alsnog hondsdolheid zou ontwikkelen is tegen dan geweken.

Dat betekent dus geen Nederlands opvangcentrum of een logement in het labo van Marc Van Ranst, zoals eerder werd voorgesteld, maar opnieuw een lange trip over de oceaan en terug.

Voor het baasje van Lee, studente Selena Ali, is dat goed nieuws, zegt haar advocaat Anthony Godfroid in "De ochtend" op Radio 1: "We hebben dat nu op papier, officiëler kan niet. Ik denk dat dit een oplossing is voor deze zaak. De volksgezondheid is hiermee gevrijwaard." 

Op eigen kosten

"Er wordt nu op korte termijn bekeken op welke vlucht het dier kan gezet worden, samen met Selena Ali. Zij draagt daar alle kosten voor, dit zal de belastingbetaler niets kosten. En vanaf augustus zullen ze dan mogen terugkeren," zegt Godfroid. "Dan zal er juridische en wetenschappelijke zekerheid zijn."

Selena Ali riskeert wel nog altijd een straf omdat ze de kater illegaal ons land heeft binnengebracht. "Ik begrijp dat de Belgische overheid daar geen uitzonderingen kan maken, " zegt Godfroid. "Mevrouw Ali riskeert inderdaad nog strafrechtelijke vervolging omdat zij niet de regels gevolgd heeft. Maar ik moet er wel op wijzen dat dit in de coronacrisis om uitzonderlijke omstandigheden ging."

Is dit het nu allemaal waard geweest? "Zij had een kat en kon die daar niet achterlaten," zegt de advocaat. "Dat had de dood van die kat betekend. En er zijn inderdaad fouten gebeurd, dat gaan we niet onder stoelen of banken steken. Maar nu is er een oplossing, dat is het belangrijkste."

FAVV: zo snel mogelijk

Het Federaal Voedselagentschap wil dat kater Lee zo snel mogelijk naar Peru teruggebracht wordt. In een reactie op de gerechtelijke uitspraak zegt het FAVV dat het daarvoor binnenkort samen zal gaan zitten met de Peruviaanse ambassadeur om het terugzenden te vergemakkelijken "zodat dit zo snel mogelijk kan gebeuren". 

Volgens het FAVV heeft het altijd getracht om een positieve uitkomst voor het katje Lee te vinden. "Nu een terugkeer naar Peru toch mogelijk is, vragen we de Peruviaanse ambassadeur om een vergadering te organiseren om de eigenares te ondersteunen bij de terugkeer van de kat en te verduidelijken welke documenten daarvoor vereist zijn", zegt het FAVV.

Het FAVV zegt dat het vonnis "geen afbreuk doet aan het principe dat euthanasie van dieren kan worden geëist indien er geen alternatieve oplossing voorhanden is". Het tegenovergestelde zou volgens het FAVV voor een gevaarlijk precedent kunnen hebben gezorgd.

Videospeler inladen...

Meest gelezen