Meer echtscheidingen door corona: "Mensen hebben dicht bij elkaar geleefd en dat leidt tot ergernissen"

De coronamaatregelen van de afgelopen maanden hebben ertoe geleid dat meer koppels uit elkaar zijn gegaan. Volgens relatietherapeut Bart Van Coillie uit Ham zal het een tijdelijk fenomeen zijn.

In de tweede helft van mei zijn er bijna een kwart meer scheidingsakten ondertekend dan in dezelfde periode vorig jaar. "De notarissen hebben meer vragen dan gewoonlijk binnengekregen over echtscheidingen", zegt Bart Van Opstal van de Notarissenfederatie. "En er is dus ook een toename van het aantal echtscheidingsakten die bij de notaris ondertekend worden." 

Mensen hebben dichter bij elkaar geleefd, en dat lokt meer ergernissen uit.

Relatietherapeut Bart Van Coillie

Relatietherapeut Bart Van Coillie uit Ham is niet meteen verrast door deze cijfers. "Ik denk dat mensen tijdens de lockdown meer op elkaar aangewezen waren en dichter bij elkaar hebben geleefd", zei hij in Start Je Dag op Radio 2 Limburg. "En dat lokt meer ergernissen uit dan anders." Koppels waarbij het al niet goed ging, houden het daardoor vroeger voor bekeken. "Maar het kan ook andersom: mensen konden ook door de lockdown dichter bij elkaar komen." Van Coillie denkt dat de stijging van echtscheidingen dan ook tijdelijk is, en het binnen een aantal maanden opnieuw normaliseert. 

Het wondermiddel is connectie. Zeggen wat je wilt en samen leuke dingen doen.

Relatietherapeut Bart Van Coillie

Van Coillie ziet trouwens niet meer koppels dan anders in zijn praktijk. "Koppels die nu meer problemen ondervinden zullen mij nu wel sneller vinden. Maar er zijn ook koppels die net langer wachten door de economische gevolgen van corona."

Is er een gouden tip voor een goede relatie? "Het wondermiddel is connectie. In een veilige omgeving je kwetsbaar opstellen en zeggen wat je echt wilt." En samen nieuwe dingen beleven kan ook een band scheppen. "Samen leuke en nieuwe dingen blijven doen, en nu de maatregelen versoepelen zijn er daar ook meer kansen voor!"