Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Nederlandse premier Rutte denkt niet meer onbekommerd over Zwarte Piet

De Nederlandse premier Mark Rutte is van gedachten veranderd over Zwarte Piet. Verklaarde hij in 2013 nog onbekommerd dat "Zwarte Piet nu eenmaal zwart" is, inmiddels heeft hij "een grote verandering doorgemaakt".

Rutte kwam tot inkeer doordat hij mensen ontmoette "met een donkere huidskleur, met kinderen, die zeiden: ik voel me ongelooflijk gediscrimineerd omdat die Piet zwart is", zei hij donderdag in de Tweede Kamer. "Toen dacht ik: dat is het laatste wat je wilt bij het sinterklaasfeest." Zwarte Piet zal de komende jaren uit beeld verdwijnen, verwacht Rutte. "Onder druk van het maatschappelijk debat. Mensen willen die pijn niet."

De minister-president erkent dat er in Nederland "plaatsen zijn waar institutioneel racisme voorkomt". Toch wil hij die term, die uitdrukt dat niet alleen individuen maar ook overheden en andere belangrijke organisaties zich aan racisme bezondigen, niet gebruiken. Ook al kan dat mensen helpen die tegen die wantoestand in opstand komen. De premier is bang mensen die helemaal geen racistische inborst hebben, te vervreemden door hen dat etiket op te drukken.

Sinds hij in 2013 Zwarte Piet "nu eenmaal zwart" noemde, hield de premier zich zoveel mogelijk buiten het felle debat dat in de samenleving oplaaide over de metgezel van Sinterklaas. Het is aan de samenleving om een traditie desgewenst te veranderen, herhaalde hij keer op keer. Het is al jarenlang een gevoelig thema in Nederland. 

De Amerikaanse antiracismeprotesten, ingegeven door racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten, zijn de afgelopen dagen ook naar Nederland overgeslagen. Rutte erkende woensdag al dat racisme ook in Nederland een "systemisch" probleem is, dus dat het in de hele samenleving voorkomt.