BlueLine (BlueLine (Photographer) - [None]

Nijlen wil vakantiestraten organiseren: "Buren kunnen bijpraten, terwijl hun kinderen op straat spelen"

De gemeente Nijlen wil deze zomer vakantiestraten organiseren. Daarmee spelen ze in op het feit dat meer gezinnen hun vakantie thuis zullen doorbrengen. Met de vakantiestraten hoopt de gemeente zowel kinderen als hun ouders op straat te brengen.

In Nijlen zijn er al langer speelstraten, waarbij kinderen in hun eigen straat kunnen spelen. "We willen dat concept opentrekken naar een vakantiestraat, waar zowel kinderen als hun ouders op straat kunnen komen. Het is de bedoeling dat de buren er feesten en bijpraten, terwijl de kinderen samen kunnen spelen", zegt Gunther Melis, jeugdconsulent in Nijlen.

Bij de speelstraten zijn de buren verplicht om bij alle buurtbewoners langs te gaan om handtekeningen te verzamelen. Als er voldoende bewoners akkoord gaan, mag de speelstraat er komen. "In de coronacrisis is dat niet haalbaar om bij iedereen aan te bellen, dus waren we op zoek naar een ander concept. De buurtbewoners moeten nu een peter en meter aanstellen die verantwoordelijk zijn voor de buurt. Zij kunnen een aanvraag indienen die behandeld wordt op het schepencollege", vertelt Melis.

We denken dat het een succes zal worden
Gunter Melis, jeugdconsulent in Nijlen

Het is de bedoeling dat de vakantiestraten net zoals de speelstraten afgesloten worden voor het verkeer, zodat de buurtbewoners enkel stapvoets de straat in en uit mogen. De vakantiestraat zal wel langer afgesloten mogen zijn. De peter en meter kunnen een aanvraag doen voor 7 tot 14 dagen. 

Voorlopig zal de gemeente enkel vakantiestraten organiseren tijdens de zomermaanden. "We denken dat het een succes zal worden", besluit Melis. "We gaan na de zomer uitgebreide evaluaties doen en dan hopen we het concept in de toekomst te verfijnen en opnieuw toe te passen."