Extern onderzoek bij Brussels brandweerkorps na enkele racistische incidenten

Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels) gaat het Brusselse brandweerkorps extern laten doorlichten. Dat doet hij om te onderzoeken of er sprake is van structureel racisme. De voorbije maanden waren er namelijk enkele incidenten die wijzen op racisme. 

Brussels staatssecretaris Pascal Smet kreeg de afgelopen maanden te horen dat er bij de Brusselse brandweer incidenten zouden zijn geweest al of niet met een racistische inslag. Zo zou de brandweer een banaan hebben gegooid naar enkele zwarte Brusselaars, er zijn ook Facebookberichten met een kleurrijk taalgebruik en er zou racistisch gepraat worden door sommige brandweermannen. 

“Nochtans hoor ik bij de brandweermannen op het terrein dat ze zich afzetten tegen racisme”, aldus Pascal Smet. “Maar het is toch belangrijk om de cultuur binnen de brandweer te onderzoeken. Zijn er inderdaad individuele gevallen van racisme of is het structureel? Het is ook niet omdat enkele brandweermannen racistisch zijn dat het hele korps racistisch zal zijn. We willen ook niet veralgemenen.” 

Extern onderzoek

Daarom zal het brandweerkorps nu extern worden doorgelicht. “Op die manier kan je dan doelgericht optreden. We moeten het probleem ook aanpakken bij de wortel en dat niet laten voortgaan.” Het onderzoek zal een aantal maanden duren. “Het is belangrijk dat het goed en grondig gebeurt en dat we een actieplan kunnen opmaken als dat nodig is.”

De uitdaging is ook om het Brusselse brandweerkorps meer divers te maken, nu is het een heel wit korps
Brussels Staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels)

Volgens Pascal Smet is het Brussels brandweerkorps ook alles behalve divers en weerspiegelt het de Brusselse bevolking niet: “Het is een heel wit korps, er zijn heel weinig mensen met een migratie-achtergrond en er zijn ook bijzonder weinig vrouwen in het korps. Het is daarom ook belangrijk om de brandweer meer in de stad te brengen. Heel veel jonge jongens, gekleurd of niet, migratie-achtergrond of niet, kijken op naar de brandweer. Laten we die connectie brengen zodat zij geïnteresseerd raken om bij de brandweer te komen. Dat is de grote uitdaging”, besluit Smet

Meest gelezen