AFP or licensors

Ook buitenlandse musea openen stilaan weer de poort, behalve in het Verenigd Koninkrijk

Na maanden coronasluiting gaat het paleis van Versailles bij Parijs weer open vandaag, net als het Prado in Madrid. In het Verenigd Koninkrijk blijven de musea wel nog een hele poos dicht. Een overzicht.

De grens oversteken mogen we maar vanaf 15 juni, maar dromen van een écht buitenlands museumbezoek kan wel al. Omdat een virtueel alternatief daar toch niet aan kan tippen. Planning is daarbij het halve werk. Op voorhand reserveren binnen een bepaald tijdsslot is niet enkel aanbevolen, maar verplicht.  Best ook goed de website en de sociale media raadplegen om te zien of je bijvoorbeeld een mondmasker moet dragen of niet. En omdat er minder mensen tegelijk binnen mogen, lopen de reservaties snel vol.

Op zaterdag 6 juni heropent het Paleis van Versailles bij Parijs, na 82 dagen "confinement". Er mogen 500 bezoekers per uur binnen, dat betekent 4.500 per dag. Ter vergelijking: vorig jaar in juni waren dat er elke dag 27.000. 80% van de acht miljoen bezoekers per jaar komt uit het buitenland. En voorlopig zit het er niet in dat Aziaten en Amerikanen snel op bezoek zullen komen.

Versailles heeft van de lockdown gebruikgemaakt om het stof weg te blazen van bepaalde vleugels. Bijvoorbeeld van de Spiegelzaal, waar het Verdrag van Versailles werd getekend, dat een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog.

De kastelen langs de Loire gaan ook weer stilaan open. Chenonceau, Amboise en andere zijn alweer te bezoeken, hoewel er meer personeel dan bezoekers werden gesignaleerd voorlopig. Chambord is weer open sinds 5 juni.

Het Louvre in Parijs heropent pas op 6 juli. Louvre Lens in het noorden van Frankrijk is wel al weer toegankelijk. Het Centre Pompidou in Parijs heropent wellicht op 1 juli; de expo over de net overleden Christo wordt verlengd tot 19 oktober.

Het Musée d'Orsay is op 23 juni weer open. De geplande tentoonstelling over de Oostendse kunstenaar Léon Spilliaert daar is verschoven naar de herfst.

In Nederland is sinds deze week veel meer mogelijk. Het Rijksmuseum in Amsterdam biedt drie hoofdroutes "langs het beste van het museum". Ook in het Van Goghmuseum en het Stedelijk Museum ("de badkuip") kun je weer binnen. In Den Haag ging koningin Maxima al op de fiets naar het Kunstmuseum (het vroegere Gemeentemuseum), dat deze week weer openging.

In Spanje is Guggenheim Bilbao sinds enkele dagen weer open en het Prado in Madrid ontvangt weer bezoekers vanaf 6 juni. Het Prado brengt hoogtepunten samen:

In Rome zijn de Vaticaanse musea sinds deze week weer toegankelijk voor het publiek, inclusief de Sixtijnse Kapel. Ook Venetië wordt wakker na de nachtmerrie die corona heet: daar kun je sinds deze week bijvoorbeeld weer naar de Peggy Guggenheimcollectie.

De musea in Berlijn zijn al sinds vorige maand weer toegankelijk, zij het ook met allerlei veiligheidsmaatregelen.

Verenigd Koninkrijk wacht af

In het Verenigd Koninkrijk is men heel wat voorzichtiger. Een vaste datum is er niet, alles hangt af van de grootte en de flexibiliteit van een museum. De vroegst mogelijke datum is 4 juli. Maar Tate Modern, Tate Britain, Tate Liverpool hebben het al over begin augustus en met maar 30% van het normale aantal bezoekers. En dan nog afhankelijk van de evolutie van het virus.

De expo met werk van Artemisia Gentileschi in de National Gallery is uitgesteld; die over Titiaan, na drie dagen gesloten door corona, gaat weer open zodra het museum de deuren openzet. Daardoor schuift de Rafael-tentoonstelling door naar 2022. 

In New York blijft het Metropolitan Museum of Art in zijn 150e feestjaar nog dicht tot vermoedelijk half augustus. En ook de meeste andere grote musea in New York of Los Angeles kijken de kat nog uit de boom.

Uiteraard is er ook veel moois in eigen land te zien. Bij ons gaan ook steeds meer musea weer open. Kijk hier naar de spelregels.

Meest gelezen