CLI

Royals op zondag: van een "spoedcursus witte superioriteit" tot een koninklijk potje "kickeren"

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De protesten in de VS laten ook Meghan Markle en Märtha Louise niet onbewogen. De hertogin van Sussex en de Noorse prinses vertellen hun verhaal. Koningin Mathilde ging luisteren naar het verhaal van jongeren en hun hulpverleners. De Nederlandse koningin Máxima maakte zich deze week (wel heel) zichtbaar in het verkeer en de nieuwe drakenprins krijgt een gezicht. 

"Niets zeggen, is geen optie"

Niet alleen politici, sterren of de gewone man op straat hebben al gereageerd op de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd bij zijn arrestatie. Ook enkele royals lieten van zich horen. De hertogin van Sussex, Meghan Markle, sprak erover in een videocall met studenten aan haar voormalige school, de Immaculate Heart High School in Los Angeles.  

Video player inladen...

Meghan twijfelde naar eigen zeggen om zich uit te spreken over de zaak en de protesten. "Maar het enige wat ik verkeerd kon doen, is niets zeggen", vertelde ze aan de studenten. Ze haalde herinneringen op aan de lente van 1992 toen er ook protesten waren naar aanleiding van agenten die - in eerste instantie - werden vrijgesproken voor geweld tegen taxichauffeur Rodney King.

Meghan was toen een prille tiener van 11-12 jaar. “Ik herinner me de avondklok en dat ik terug naar huis rende, de as uit de lucht zag vallen en de rook uit de huizen zag komen. Ik herinner me mannen in bestelwagens met wapens. (…) Die herinneringen gaan niet weg.” Ze wenste dat de studenten geen vergelijkbare taferelen hoefden mee te maken. "Je moet het begrijpen maar dan als geschiedenisles, niet als realiteit."

Oud filmpje circuleert opnieuw

Meghan is zelf biraciaal, dochter van een zwarte moeder en blanke vader, en kaartte in 2012 in een filmpje aan dat ze te kampen kreeg met racisme. Dat filmpje werd deze week terug opgevist in de media.

Meghan: "De meeste mensen konden mij nooit echt thuisbrengen, omdat ik er niet per se zwart of wit uitzag. Ik heb me heel lang een buitenbeentje gevoeld. Daarbij heb ik ook vervelende, kwetsende woorden en grappen naar mijn hoofd geslingerd gekregen. Naar mijn moeder werd verwezen met het N(eger)-woord. (...) Ik ben trots op mijn afkomst. Maar ik hoop dat als ik kinderen heb, mensen ruimdenkender zullen zijn. Het zou zoveel mooier en interessanter zijn." 

De spoedcursus van Märtha Louise

De Noorse prinses Märtha Louise heeft het dan weer over een "spoedcursus witte superioriteit " sinds ze samen is met de zwarte sjamaan (of geestelijke gids) Durek Verrett. Het heeft haar aan het denken gezet hoe ze "bewust en onbewust heeft gehandeld tegen mensen met een zwarte huidskleur". "Ik ben er niet trots op maar ik besef dat ik moet groeien om dit diepgewortelde systeem te begrijpen, om het te kunnen ontmantelen", schrijft ze op Instagram.

Märtha Louise vertelt hoe haar partner gemeden wordt door bijvoorbeeld hem niet de hand te willen schudden (in precoronatijden), hoe vrienden veronderstellen dat hij liegt en dat hij haar financieel zal pluimen. Waarna ook een sneer volgt naar de pers die Verrett afschildert als "leugenaar en iemand gewelddadig, en een verhaal publiceert op basis van zijn ex-vriend zonder de feiten te checken". "Dát is racisme", besluit ze. 

Wie is Derek ("Durek") Verrett (45)? De Amerikaan is een vrij omstreden figuur in Noorwegen met zijn zelfverklaarde helende krachten. Hij schuwt de controverse ook niet.

Vorig jaar sprak hij over zijn seksleven met de prinses in een podcast en ging samen met Märtha Louise op spirituele tournee waarbij workshops konden geboekt worden tegen betaling. Die tournee zorgde ervoor dat Märtha Louise haar koninklijke titel niet meer mocht verbinden aan commerciële activiteiten. In december pakte de Noorse pers nog uit met het verhaal dat de biseksuele Verrett zijn ex, masseur Hank Greenberg, vroeg om een zwijgcontract te tekenen.

Kickeren breekt het ijs

Koningin Mathilde is op bezoek geweest bij een vereniging voor jeugdhulp in Houtain-la-Val (Wallonië). De koningin bezocht het terrein van vzw Amarrage. De organisatie vangt kinderen op tussen 3 en 18 jaar oud die daar door de overheid zijn geplaatst.

"Het is een grote eer om de koningin te mogen ontvangen. Het is een mooie erkenning voor de medewerkers van de jeugdhulp, die vaak worden vergeten", aldus directeur Thierry Verdeyen. Tijdens de ontmoeting was Mathilde vooral geïnteresseerd in de impact van de coronacrisis en de beperkingen op het dagelijkse leven.

Een mooie erkenning voor de medewerkers in de jeugdhulp die vaak vergeten worden

 

Thierry Verdeyen, directeur vzw Amarrage

De koningin praatte niet alleen met de begeleiders maar ook met de kwetsbare kinderen. Daarvoor zette ze gezwind haar handtas op de vensterbank en maakte tijd voor een partijtje "kicker" of tafelvoetbal. (bekijk de beelden hieronder)

Video player inladen...

De "drakenfamilie" breidt uit

Ruim twee maanden na zijn geboorte heeft het nieuwe prinsje uit Bhutan, een mini-staat in het Himalayagebergte, een gezicht gekregen. Voor de 30ste verjaardag van koningin Jetsun Pema werden foto's van het gezin verspreid. Het tweede zoontje van koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck staat erop afgebeeld met zijn vader, moeder en broer - de vierjarige kroonprins Jigme Namgyel Wangchuck - in de tuin van het Lingkana-paleis.

(lees voort onder de foto's)

De koning en koningin, die een leeftijdsverschil van tien jaar overbruggen,  leerden elkaar kennen op een picknick. Ze trouwden in 2011. Jetsun Pema was nog studente internationale betrekkingen in Londen. Ook Jigme Khesar studeerde in het Verenigd Koninkrijk, in Oxford. Beiden eren de traditionele waarden van Bhutan, maar zijn een westerse stijl genegen. In 2008 nam Jigme Khesar de troon over van zijn vader en kreeg als titel "Druk Gyalpo" of de drakenkoning.

Nog vóór zijn jawoord maakte Jigme Khesar bekend hij het bij één echtgenote zal houden. In Bhutan is polygamie toegestaan. Zo was zijn vader, Jigme Singye Wangchuck, met vier vrouwen (allemaal zussen) getrouwd. Het huidige koninklijke paar is erg populair en wordt wel eens de "Kate en William van het Himalaya-gebergte" genoemd. 

Met de fiets naar het werk

De Nederlandse koningin Máxima koos voor een knalgeel broekpak toen ze op werkbezoek ging bij het Kunstmuseum in Den Haag. Een bewuste en vooral praktische keuze. Het museum ligt bij wijze van spreken om de hoek van woonpaleis Huis ten Bosch en Máxima sprong op haar fiets. Een broekpak fietst ook makkelijker dan een jurk en knalgeel valt op in het verkeer.

Net zoals in ons land krabbelt de Nederlandse culturele sector recht na een wekenlange sluiting met de coronamaatregelen. Musea kunnen opnieuw een beperkt aantal bezoekers ontvangen. 

Meest gelezen