Gemeente Bonheiden

Snelheidsmeter beloont goed gedrag in Bonheiden

Langs de Oude Keerbergsebaan in Bonheiden staat vanaf nu een speciale snelheidsmeter die geld in het laatje brengt als er automobilisten passeren die zich wél aan de snelheid houden. De gemeente haalde de inspiratie in Nederland, waar het systeem goed werkt. 

Meestal zijn snelheidsmeters er om je een boete te geven als je te snel rijdt, maar op de Oude Keerbergsebaan in Bonheiden is dat niet geval. Daar wordt de meter net gebruikt om automobilisten te belonen die zich wél aan de snelheid houden. "Je mag daar 30 kilometer per uur rijden", zegt schepen van Mobiliteit Bart Vanmarcke (Open VLD). "Telkens er een automobilist langsrijdt die zich aan de correcte snelheid houdt, wordt er een bedrag van 5 cent toegevoegd aan een digitale spaarpot. Die spaarpot is ook effectief te zien op het digitale bord waar je langsrijdt."

Na één maand wordt het bedrag dat gespaard is aan de buurtbewoners gegeven voor een project rond verkeersveiligheid. In Nederland staan er op verschillende plaatsen al van die speciale snelheidsmeter. Volgens de schepen zijn er daardoor gemiddeld 25 procent minder hardrijders.