AFP or licensors

Oorlog in het onderwijs? Stedelijk onderwijs beschuldigt Gemeenschapsonderwijs van "vijandelijke overnames"

De koepel van het stedelijk en gemeentelijk onderwijs, OVSG, beschuldigt het Gemeenschapsonderwijs GO! ervan dat het te veel lokale gemeentescholen overneemt. Volgens de OVSG wil het Gemeenschapsonderwijs zo stiekem zijn invloed uitbreiden. Bovendien worden de leerkrachten of de ouders daarvan vaak te laat op de hoogte gebracht, klinkt het. Het GO! begrijpt de beschuldigingen niet.

Probeert het Gemeenschapsonderwijs GO! zijn invloed uit te breiden door lokaal gemeentescholen over te nemen? Dat is de vraag waar de OVSG, de onderwijsvereniging van steden en gemeenten een antwoord op probeerde te vinden nadat er felle kritiek kwam op een beslissing van de gemeenteraad van Wommelgem, bij Antwerpen, vorige week. Die besloot om twee basisscholen over te hevelen naar het GO! vanaf 1 september.  

Er worden deals gesloten ten koste van de onderwijsvrijheid

OVSG, Onderwijsvereniging van steden en gemeenten

De OVSG is er intussen van overtuigd geraakt dat het antwoord op de gestelde vraag wel bevestigend moet zijn. "Want de deal in Wommelgem werd gesloten ten koste van de onderwijsvrijheid van ouders en leerlingen", klinkt het. "En dat bovendien ondanks de kritiek."

"We stellen vast dat vaak hetzelfde parcours te zien is bij die overnames, een parcours waarbij de directeur van de school bijvoorbeeld verplicht wordt om te zwijgen", stelt Patriek Delbaere, algemeen directeur van de OVSG. "Zo komt de overname ook vrij laat in de openbaarheid, vaak pas net voor de beslissende gemeenteraad."     

Gemeentebesturen zijn zelfde vragende partij om scholen over te nemen

Raymonda Verdyck, Gemeenschapsonderwijs GO!

Maar de beschuldigende vinger die wordt uitgestoken door de OVSG begrijpt het Gemeenschapsonderwijs GO! niet. "Het zijn namelijk vaak de gemeentebesturen zelf die naar ons komen met de vraag om één van de scholen over te nemen", stelt Raymonda Verdyck, de afgevaardigd bestuurder van het GO!. 

"Op het ogenblik dat er een nieuw gemeentebestuur komt, neemt de vraag ook toe", stelt Verdyck. "Want heel wat gemeentebesturen stellen zich de vraag of ze wel de inrichtende macht voor het onderwijs moeten blijven." Verdyck voegt er nog aan toe dat er voor de overnames intussen ook een erkenning is in het regeerakkoord.

"Op het ogenblik dat een gemeente beslist om het onderwijs over te dragen, moet dit opnieuw naar officieel onderwijs gaan", zegt ze. "De pedagogische projecten sluiten bij elkaar aan, er is zekerheid voor het personeel en ouders kunnen blijven kiezen voor levensbeschouwelijke vakken. In de overdracht stellen zich op die manier weinig problemen."   

Meest gelezen