Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

President Trump verwijst naar George Floyd tijdens toespraak over economische cijfers: "Wat een mooie dag voor hem"

"Een mooie dag voor George Floyd." Terwijl de Amerikaanse president Donald Trump een persconferentie gaf over de werkgelegenheidscijfers, verwees hij naar de zwarte man die gestorven is tijdens een arrestatie. En die arrestatie leidt wereldwijd tot veel protest. 

"Hopelijk kijkt George Floyd mee en zegt hij dat er iets groots gebeurt in ons land.  Dit is een grote dag voor hem.  Het is een grote dag voor ons allemaal."  President Trump sprak die zinnen uit in de Rozentuin van het Witte Huis terwijl hij zich op de borst klopte na de publicatie van een economisch rapport.

Er staan in dat rapport wel degelijk opvallende cijfers. De werkgelegenheid springt eruit. Er zijn vorige maand in de VS 2,5 miljoen jobs gecreëerd. Tegen de voorspellingen van veel economen in, die een verdere daling van de werkgelegenheid hadden verwacht door de aanslepende coronacrisis.

Economische groei is het beste tegengif voor de raciale problemen

Trump gebruikt de cijfers om zijn grote gelijk te bewijzen. En hij maakt er meteen een wapen van in zijn verkiezingscampagne. "Onze economische resultaten gaan stijgen als een raket. Volgend jaar bereiken we een nieuw economisch hoogtepunt, als er tenminste geen verkeerd volk in het Witte Huis komt."

Trump sprak bijna een uur lang, maar het waren die enkele zinnen over George Floyd die de meeste aandacht kregen, zeker op de sociale media. "Economische groei is het beste tegengif voor de raciale problemen", zei de president, die de positieve werkgelegenheidscijfers ook gebruikte om zijn aanpak in de strijd tegen corona te verdedigen. "De staten moeten open, de lockdown is voorbij. Houd afstand van elkaar en draag mondmaskers als je dat wil.  De farmaceutische bedrijven hebben geweldige sprongen voorwaarts gemaakt bij het zoeken naar medicijnen en een vaccin."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen