Videospeler inladen...

Vlaanderen voert de premie voor zonnepanelen weer in, "maar fouten uit het verleden niet herhalen"

De Vlaamse regering gaat vanaf januari volgend jaar een premie van maximaal 1.500 euro geven aan gezinnen die zonnepanelen op hun dak leggen. Dat meldt De Tijd en het nieuws  is bevestigd aan VRT NWS. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) is wel op haar hoede voor een oversubsidiëring.

De Vlaamse regering trekt 32 miljoen euro uit per jaar, goed voor een subsidie aan ruim 21.000 gezinnen. Het gaat om een eenmalige investeringssteun, en niet om een terugkeer naar het systeem van de groenestroomcertificaten van vroeger, waarbij  jarenlang werd betaald voor de geproduceerde elektriciteit. Die subsidiëring leidde uiteindelijk tot een forse verhoging van de elektriciteitsfactuur.

"We willen fouten uit het verleden vermijden", reageert minister Demir. "We willen zonne-energie bij gezinnen promoten, zonder er een zonneslag aan over te houden. We moeten oversubsidiëring vermijden." De premie zal alleen gelden voor zonnepanelen op bestaande woningen. Nieuwe woningen moeten sowieso al voorzien zijn van een minimum aan hernieuwbare energie.

De sector van de hernieuwbare energie is blij met de premies voor zonnepanelen voor particulieren, maar heeft wel vragen bij een andere hervorming. De Vlaamse regering wil ook de steun aan grotere zonne-installaties hervormen, installaties die bijvoorbeeld staan op de daken van bedrijven, scholen, gemeenten of kmo's. Voor die steun komt er een veiling, waarop al die projecten kunnen inschrijven en met elkaar concurreren. De sector vreest dat de kleinere projecten uit de boot zullen vallen. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen