Videospeler inladen...

Waarom Duterte zelfs grofgebekter is dan Trump en er nog mee wegkomt ook: deze maand in Vranckx & Byloo

De ene sunkissed, de andere met enkele extra kilo’s: zo sleepten Rudi Vranckx en Vincent Byloo zich de afgelopen tijd naar het voorlopige einde van deze coronacrisis. En naar de podcaststudio. Want er werd deze maand (geo)politiek gearmworsteld in de Filipijnen, Venezuela en de Noordpool. 

Download Vranckx & Byloo op je smartphone:

President Rodrigo Duterte verstevigde deze maand zijn greep op de Filipijnen. Zo overwoog hij de noodtoestand uit te roepen, en haalde hij ABS-CBN (zeg maar de plaatselijke VTM) uit de ether. En hoewel de tv-zender een miljoenenpubliek had, lijkt het de populariteit van Duterte amper aan te tasten. Hoe komt dat toch? Een vraag voor Gie Goris, hoofdredacteur van MO* Magazine en Filipijnen-kenner.

Daarna gaat het naar Venezuela, waar deze maand de meest onnozele poging tot staatsgreep van het decennium plaatsvond. Aan het hoofd daarvan: twee Amerikanen. De “stupid Bay of Pigs” was echter zo’n fiasco dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zich er niet snel genoeg van kon distantiëren. “Als wij er ook maar iets mee te maken hadden gehad, dan was het anders gelopen”, aldus Mike Pompeo.

Nee, de VS had deze maand een ander conflictgebied voor ogen, één waar ijsberen heersen en poolwinden gieren: de Noordpool. Voor het eerst sinds dertig jaar heeft Amerika immers opnieuw gepatrouilleerd in de Barentszee. En het klopt, een staatsgreep is dat nog niet, maar de Russen en de Chinezen zullen het toch met argusogen hebben opgevolgd. Je zou voor minder, met die 13 triljard dollar die er ergens verstopt zit, legt Prof. David Criekemans (UA) uit.

De nieuwe aflevering van Vranckx & Byloo is nu beschikbaar op alle podcastkanalen. Praat mee over de podcast in de Facebookgroep Vranckx & Byloo of stuur jouw ‘message to Rudi’ in via vb@vrt.be.

Meest gelezen