Geen babyboom door corona: "Angst en stress zijn geen gunstig klimaat voor een zwangerschap"

Door de lockdown brengen we veel tijd door met onze partner. Toch gaat een babyboom over 9 maanden waarschijnlijk uitblijven. "Een stijging in de geboortes komt er na een periode van euforie, zoals na de oorlog of na een tijdelijke elektriciteitspanne", zegt gynaecoloog Sven Schepers van het ziekenhuis in Heusden-Zolder. "Corona zorgt voor stress en angst en daarom verwacht ik eerder het omgekeerde effect."

"Door angst en stress verloopt de eisprong minder vlot", zegt dr. Schepers.  "En dat is net wat corona met zich meebrengt. Bovendien daalt je libido als je bang bent. Dus enkel veel tijd doorbrengen in de slaapkamer is niet voldoende om zwanger te geraken. Jonge ouders zitten door de lockdown ook hele dagen met hun kleine kinderen tussen het speelgoed en rommelige tafels. Die zijn 's avonds zo moe dat ze niet meer toekomen aan broertjes of zusjes maken." 

Opnieuw meer bezoek toegestaan op de materniteit

Voor de jonge ouders zijn de afgelopen maanden pittig geweest. "Enkel de partner mocht langs komen op de kraamafdeling", zegt Griet Janssen, hoofd van de verloskundigen in het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder. "Broertjes of zusjes konden niet mee op bezoek komen en vaders moesten hun tijd verdelen tussen de kinderen thuis en de baby in het ziekenhuis. Om toch samen te zijn met het hele gezin, kozen veel vrouwen er voor om  sneller naar huis te gaan, maar dat is zwaar, zeker omdat de broertjes en zusjes hele dagen thuis waren." De maatregelen zijn nu wat versoepeld. Het hele gezin mag elke dag op bezoek komen en twee duo's mogen één keer langs komen. Meestal zijn dat de grootouders. 

Kersverse mama Gerlinde is blij dat de maatregelen weer wat soepeler zijn. "Leo is ons eerste kindje", zegt ze. "Als ik het even niet weet kan mijn eigen mama weer tonen hoe het moet en dat is een hele geruststelling."