Zwembad Merelbeke heropent met chloorarm water

Als de zwembaden op 1 juli weer open mogen, zal het water in het bad van Merelbeke maar voor één derde ontsmet worden met chloor. Voor de rest gebeurt de ontsmetting op drie andere gezondere manieren, zo luidt het. Zo wil de gemeente irritatie door chloor vermijden bij de zwemmers en de mensen die er werken.

Tijdens de lockdown is zwembad Ter Wallen in Merelbeke grondig gerenoveerd. Tegelijk hebben ze gekozen om het water chloorarm te maken, en wel om verschillende redenen zegt Ellen Van Driessche: “Veel mensen zijn overgevoelig voor chloor. Niet alleen de zwemmers maar ook wie er veel uren per dag werkt, kan irritaties krijgen. En ook de technische installaties gaan door de chloor heel snel achteruit.”

Geen schrik voor corona-virus

“Voor coronabesmettingen hoef je niet bang te zijn”, benadrukt Van Driessche, “het nieuwe ontsmettingssysteem is minstens even veilig. We hebben advies gevraagd aan het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat verzekert dat het virus zich alleen via de lucht verspreidt en niet in het water. We volgen de opgelegde richtlijnen: voorlopig gaan alleen het sport- en peuterzwembad open. Er mogen maar 6 zwemmers per baan en die mogen elkaar niet inhalen.”

UV, zuurstofoxidatie en koperionisatie

Het zijn moeilijke termen, maar die drie manieren gebruiken ze in zwembad Ter Wallen om het water te ontsmetten, naast de 30% chloor. “Door zuurstofoxidatie splitst het water zich op in desinfecterende molecules en worden kiemen onmiddellijk vernietigd. Koperionisatie maakt dat de celwand van micro-organismen doordringbaar wordt en bacteriën en virussen sneller vernietigd kunnen worden. Door UV-desinfectie wordt bovendien een groot deel van de gebonden chloor vernietigd. Gebonden chloor is de oorzaak van irritatie aan de luchtwegen en de ogen. Het is de combinatie van die drie factoren die voor de ontsmetting zorgt, en die kost zowat hetzelfde als ontsmetting met chloor.”

Merelbeke haalde het idee bij het zwembad van Dilbeek, waar ze op die manier vaststellen dat de nadelige gevolgen van chloor zo goed als verdwijnen. 

Meest gelezen