Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Politie in Denver (VS) mag geen pepperspray en rubberkogels meer gebruiken: "Agenten steeds meer onder vuur"

In de Amerikaanse stad Denver heeft een rechter beslist dat de politie geen gebruik meer mag maken van rubberkogels en pepperspray tegen betogers die politiegeweld aanklagen. Correspondent Björn Soenens ziet dat de Amerikaanse politie steeds meer onder vuur komt te liggen.

De uitspraak van de rechter in Denver komt er na een klacht van betogers over excessief geweld door de politie tijdens vreedzame demonstraties. Die betogingen vinden plaats in het hele land en kwamen er na de dood van George Floyd. De zwarte man stierf nadat een politieman 9 minuten met de knie op zijn nek had gezeten. De Denverse politie heeft laten weten dat ze het verbod zal naleven.

De meeste demonstraties tegen politiegeweld verlopen vreedzaam, maar hier en daar zijn er ook rellen en plunderingen. De Amerikaanse president Donald Trump wil dat er tegen die rellen hard wordt opgetreden, maar Trump liet ook al een vreedzame betoging in de hoofdstad Washington met traangas en rubberkogels uiteendrijven.

"Door sociale media duiken er alsmaar meer filmpjes op van het wangedrag van politieagenten in de VS", legt correspsondent Björn Soenens uit. "In New York is onlangs nog een agent geschorst omdat hij een mondmasker van een betoger aftrok en pepperspray in zijn gezicht spoot."

"De focus in de VS verandert nu van de rellen naar de duizenden vreedzame demonstranten tegen politiegeweld in het hele land. De vraag is nu hoe de politie daarop zal reageren, want ze ligt steeds meer onder vuur."

De vakbonden houden de agenten de hand boven het hoofd

"Zo groeit de kritiek op de politietechniek kettling. Daarbij worden betogers omsingeld. Ze worden ingesloten en als ze geen kant meer op kunnen, wordt er gechargeerd. Ik heb het zelf voor mijn deur zien gebeuren. De politiechef en de burgemeester van New York hebben zich er nu voor geëxcuseerd." 

"Veel politiekorpsen in de VS zijn in hetzelfde bedje ziek. Agenten die een rechtszaak aangespannen krijgen voor wangedrag, krijgen financiële steun van de stad. Ook de vakbonden houden hen vaak de hand boven het hoofd." Om 18 uur vanavond onze tijd is er een grote betoging gepland in de hoofdstad Washington. 

Video player inladen...