Video player inladen...

Protest in de VS: tienduizenden manifestanten trokken op naar het Witte Huis

In de Verenigde Staten blijft het protest tegen racisme en het onaanvaardbaar geweld van de politie aanhouden. In honderden steden werd er opnieuw betoogd en in Washington omsingelden tienduizenden betogers het Witte Huis. 

Terwijl in North Carolina een herdenkingsdienst wordt gehouden voor George Floyd, de zwarte man die om het leven kwam door het geweld van een blanke politieman, stroomden in de hoofdstad Washington DC tienduizenden manifestanten toe. Ze verzamelden zich op verschillende plekken in de stad en begaven zich in de richting van het Witte Huis, waar president Donald Trump zich niet laat zien.

Bekijk hier beelden van het protest in Washington (en lees voort onder de video):

Video player inladen...

Ook in andere Amerikaanse steden, zoals Chicago, New York, Los Angeles en Philadelphia, waren er betogingen. Rellen en plunderingen zijn er de jongste tijd veel minder dan bij het begin van de betogingen. In heel het land waren meer dan 34.000 leden van de Nationale Garde opgeroepen om het protest in goede banen te leiden. 

Het gerecht in de stad Buffalo, in de staat New York, heeft intussen de twee politieagenten aangeklaagd die een oudere betoger in de stad een stevige duw hebben gegeven, waardoor die zwaargewond raakte. Ze worden beschuldigd van zware geweldpleging. De twee pleitten zelf onschuldig en hun collega's van de snelle-interventiedienst hebben massaal ontslag genomen uit de dienst. 

AFP or licensors

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden werken intussen aan een reeks van maatregelen om de politie te hervormen. Zo zouden agenten in de toekomst zelf meer rekenschap moeten geven over hun gedrag en zouden houdgrepen, die aan Floyd het leven kostten, verboden worden. De wetswijzigingen zouden eind deze maand rond moeten zijn, maar nadien moeten ze nog naar de Senaat, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn. 

Bekijk hier onze correspondent Björn Soenens in New York over het protest:

Video player inladen...

Bekijk hier beelden uit "Het Journaal" van de herdenkingsdienst voor George Floyd in North Carolina:

Video player inladen...

Meest gelezen