Libische krijgsheer Haftar stemt in met staakt-het-vuren

De Libische krijgsheer Khalifa Haftar heeft ingestemd met een staakt-het-vuren dat op maandag 8 juni zal ingaan. Dat meldt de Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi, die bemiddelt in de burgeroorlog in Libië. 

Haftar, afkomstig uit het noordoosten van het land, probeert al jarenlang het hele Libische grondgebied onder controle te krijgen en bracht daarvoor het Libische Nationaal Leger op de been. Hij kan daarvoor rekenen op steun uit Rusland, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten.

Begin dit jaar slaagde Haftar erin grote delen van het land te veroveren, maar de laatste weken keerden de krijgskansen in het voordeel van de door de VN erkende regering van Fayez al-Sarraj. Die kan rekenen op steun uit Turkije en Qatar, rivalen van Egypte in de regio.

Het voorstel roept op tot een vertrek van buitenlandse milities uit Libië, een verwijzing naar de hulp die het regeringsleger van Turkse huurlingen kreeg voor zijn recente offensief. "De ontmoeting van de president met de Libische leiders vloeit voort uit de duidelijke wil van Egypte om veiligheid en stabiliteit in Libië te bereiken", aldus Sisi's woordvoerder.

Begin dit jaar weigerde Haftar nog een vredesvoorstel dat opgesteld werd door zijn bondgenoot Rusland. Zijn verliezen van de voorbije weken lieten hem echter weinig andere mogelijkheden om nu toch een staakt-het-vuren te aanvaarden.

De laatste ontwikkelingen in het conflict doen diplomaten vrezen voor een "Syriësering" van de burgeroorlog, met een door Turkije gedomineerd westen en een door Rusland gedomineerd oosten.

Meest gelezen