(archieffoto)

Liveblog: Btw-verlaging in horeca en mogelijk cheque van € 300 voor werknemers, lockdown asielcentrum Koksijde opgeheven

De vergadering van de "superkern" (de tien partijen die de regering-Wilmès volmachten hebben gegeven + de top van de federale regering) is afgelopen. Wat is er juist beslist? De Wereldgezondheidsorganisatie raadt nu toch aan om neus- en mondmaskers in het openbaar te dragen. Daarmee verandert de WHO het geweer van schouder. En de dagelijkse coronacijfers zijn (over het algemeen) opnieuw in dalende lijn. Volg al het coronanieuws in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de meest recente nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Geen uitbraak in asielcentrum van Koksijde, burgemeester heft lockdown op

In het asielcentrum in Koksijde is er geen sprake van een corona-uitbraak. Dat laat Volksgezondheid weten. Het asielcentrum zit al wekenlang in quarantaine, op bevel van de burgemeester Marc Vanden Bussche (Open VLD). Fedasil vond die maatregel overdreven, maar omdat twee kinderen vorige week positief testten, wou burgemeester Vanden Bussche niet wijken.

Uit een nieuwe test in een erkend laboratorium blijkt nu dat de kinderen negatief testen op corona. Ook 40 bewoners die zich vrijwillig hebben laten testen, blijken niet besmet met het coronavirus.  Het laatste verdachte coronageval dateert van begin mei. "En nul gevallen op 40 uitgevoerde testen bewijst dat er geen corona is in het centrum", laat het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) weten.

De burgemeester van Koksijde laat weten hij de lockdown per direct opheft. Hij ontkent evenwel dat de maatregel overdreven was. Federaal minister van Volksgezondheid en Asiel Maggie De Block reageert tevreden: "Ik begrijp de bezorgdheid van een burgemeester als hij denkt dat daar een haard is. Maar dat is nu weerlegd. Kinderen hebben recht op onderwijs, vanwaar ze ook komen. Maandag moeten ze naar school. Die lockdown moest worden ingetrokken daarvoor."

Fedasil laat weten dat zij de regels rond de corona-epidemie steeds hebben gevolgd. "We blijven erbij dat de burgemeester asielzoekers heeft gestigmatiseerd door hen voor te stellen als grotere virusverspreiders.”

Superkern afgelopen: wat zijn de steunmaatregelen?

De superkern heeft een aantal maatregelen goedgekeurd om de economie te stimuleren en de koopkracht te ondersteunen van kwetsbare groepen, zoals mensen met een leefloon of mensen met een handicap. Een aantal maatregelen bestonden al en worden nu verlengd.

Er komt ook een tijdelijke verlaging van de btw naar 6 procent in de horeca, en mogelijk een cheque van 300 euro die werknemers kunnen besteden in de horeca of de evenementensector. Daarvoor is wél nog een akkoord van de sociale partners nodig.

Elke inwoner van dit land ontvangt een rail pass (NMBS) met 10 ritten die geldig is van 1 juli tot en met 31 december. 

En bedrijven die in de komende maanden meer mensen zullen tewerkstellen, krijgen tijdelijk een verlaging van de loonlasten. Die maatregel kost 470 miljoen euro.

Bouwsector voelt zich vergeten door regering

De bouwsector voelt zich vergeten door de federale regering, nu een btw-verlaging voor nieuwbouw niet tot de steunmaatregelen behoort. De sector waarschuwt voor faillissementen en ontslagen. Er dreigen 10.000 à 20.000 jobs verloren te gaan, klinkt het.

Voka noemt extra maatregelen zwaar onvoldoende voor echt herstel

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka reageert positief op de verlenging door de superkern van de steunmaatregelen voor sectoren in moeilijkheden, zoals de horeca. "Maar om tot een herstel van onze economie te komen is veel meer nodig", zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. 

"Met tijdelijke maatregelen komen we er niet meer, er zijn nu echt dringend ingrepen op langere termijn nodig zoals het herstellen van de solvabiliteit van de ondernemingen, het stimuleren van investeringen en een flexibelere arbeidsorganisatie", zegt Maertens. 

Horeca tevreden met "extra zuurstof"

Horeca Vlaanderen reageert erg tevreden op de steunmaatregelen die de superkern zaterdag heeft beslist. De btw-verlaging en de consumptiecheque zijn belangrijke hefbomen om de marges van de horeca-ondernemers op te krikken én meer Belgen op restaurant en café te lokken.

Voor de horeca betekenen de maatregelen een enorm belangrijk signaal, zegt Matthias De Caluwe, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. "Het gaat om belangrijke hefbomen. Op elke biefstuk die de mensen eten, en elke koffie die ze drinken, is er door de btw-verlaging nu meer marge voor de ondernemer." Het is voor alle duidelijkheid niet de bedoeling om de prijzen te verlagen. "Er komt meer marge op dezelfde verkoopprijs".

De sector is ook tevreden over de consumptiecheque die werkgevers kunnen toekennen, en die ook in de horeca besteed kan worden. Dat kan helpen om de consument massaal de weg naar de horeca terug te laten vinden.

Gezinsbond tevreden met verlenging corona-ouderschapsverlof

De Gezinsbond reageert tevreden op de beslissing van de 'superkern' om het corona-ouderschapsverlof te verlengen tot 31 augustus. "Gezinnen kunnen eindelijk aan de zomerpuzzel beginnen", klinkt het.

De federale regering en de zeven partijen die die regering steunen met volmachten tijdens de coronacrisis hebben onder meer beslist om de looptijd van enkele eerder genomen maatregelen te verlengen. Ook het corona-ouderschapsverlof, waardoor ouders tijdens de crisis deeltijds thuis kunnen blijven om de kinderen op te vangen, wordt verlengd. Ouders of pleegouders met minstens één kind jonger dan 12 jaar of met een kind met een handicap kunnen nog tot 31 augustus corona-ouderschapsverlof opnemen.

De Gezinsbond reageert tevreden. "Gezinnen hebben al veel extra verlof opgenomen omdat thuiswerk niet te combineren was met de zorg voor de kinderen. Nu kan het corona-ouderschapsverlof meegenomen worden in de zomerpuzzel van gezinnen", zegt Elke Valgaeren van de Gezinsbond-studiedienst.

Wereldwijd: betogers gevraagd niét op straat te komen, toch duizenden bijeen

De gewelddadige dood van de zwarte Amerikaan George Floyd blijft ook buiten de VS woede uitlokken. In verschillende delen van de wereld wordt geprotesteerd tegen racisme en politiegeweld.

In de Franse hoofdstad Parijs is vanmiddag een betoging gepland, maar die is verboden uit angst voor een te dichte menigte in coronatijden. Ook de Britse overheid heeft burgers daarom opgeroepen om niét op straat te komen, maar in Londen zijn toch duizenden mensen bijeen.

10.000 nieuwe besmettingen in India

In India is een recordaantal nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Er zijn de voorbije 24 uur bijna 10.000 nieuwe gevallen gemeld (op 1,3 miljard inwoners). India is het op vijf na zwaarst getroffen land ter wereld. Er vielen ook al meer dan 6.600 doden. 

India zit al sinds eind maart in een heel strenge lockdown, maar de afgelopen weken werd die versoepeld om de economie te doen heropleven.

Ziekenhuizen krijgen nieuw voorschot van 1 miljard euro

De regering heeft beslist om een tweede keer 1 miljard euro vrij te maken voor ziekenhuizen, zodat ze betalingsproblemen als gevolg van de coronacrisis kunnen vermijden. De algemene én de psychiatrische ziekenhuizen krijgen nu een voorschot van alles samen 500 miljoen euro, in oktober volgt een nieuwe schijf van 500 miljoen. Dat maakt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) zaterdag bekend.

De ziekenhuizen hebben de voorbije maanden extra kosten gemaakt, zoals voor aanpassingswerken om Covid-19-afdelingen te installeren, de aankoop van beschermingsmateriaal en de inzet van extra personeel. Vaste kosten voor bijvoorbeeld personeel, materiaal en huur bleven intussen lopen, terwijl de inkomsten daalden omdat niet-dringende zorg werd uitgesteld.

AFP or licensors