Alexis Ohanian, samen met zijn echtgenote Serena Williams
2018 Mike Pont

Medeoprichter Reddit (en man van Serena Williams) zet stap opzij en wil dat zwarte vrouw of man hem opvolgt

Alexis Ohanian, de medeoprichter van Reddit en man van tenniskampioene Serena Williams, stapt uit de raad van bestuur van zijn bedrijf. Hij wil ook dat hij vervangen wordt door een zwarte vrouw of man. "Ik wil mijn dochter een antwoord kunnen geven als ze me vraagt: Wat heb jij gedaan?", zegt Ohanian in een video op Twitter. Jack Dorsey, de CEO van Twitter, schenkt 3 miljoen dollar aan een fonds dat discriminatie van zwarten bestrijdt. Topman Mark Zuckerberg van Facebook geraakt meer en meer geïsoleerd.

Steeds meer Amerikaanse tech-ondernemers willen iets doen aan de situatie van de zwarten. De laatste die zich uitdrukkelijk heeft gemengd in het debat is Reddit-medeoprichter Alexis Ohanian. Reddit is een immens populaire website waar mensen berichten kunnen posten en delen met elkaar. In een video op Twitter maakte Ohanian bekend (zie onder) dat hij uit de raad van bestuur van zijn bedrijf stapt. Hij belooft ook om toekomstige winsten op zijn aandelen te schenken aan organisaties die ijveren voor de situatie van Afro-Amerikanen.

1 miljoen dollar voor Kaepernick-fonds

En daar blijft het niet bij. Om zijn daad bij het woord te zetten, schenkt Ohanian 1 miljoen dollar aan het fonds van voormalig American football-speler Colin Kaepernick. Kaepernick geraakte in 2016 bekend toen hij tijdens het Amerikaans volkslied knielde in plaats van recht te staan. Hij deed dat als reactie tegen het politiegeweld op zwarten.

Deze daad werd hem door sommigen heel kwalijk genomen, op het einde van het seizoen vertrok Kaepernick bij zijn ploeg. De voormalige speler ontpopte zich als het gezicht tegen politiegeweld en richtte Know your rights camp opeen organisatie die opkomt voor de rechten van de Afro-Amerikanen. 

Ohanian, die getrouwd is met tenniskampioene Serena Williams, is in actie geschoten omdat hij wil weten wat hij aan zijn dochter moet zeggen als ze hem vraagt: "Wat heb jij gedaan?".

Lees verder onder de foto. 

Alexis Ohanian samen met zijn dochter Alexis Olympia Ohanian, Jr.
2019 Getty Images

Naast Ohanian schieten ook andere tech-ondernemers in actie. Jack Dorsey, de CEO van Twitter beloofde een paar dagen geleden om 3 miljoen dollar in het fonds van Kaepernick te steken.

Black Lives Matter gaat over racisme

Jeff Bezos, de oprichter en CEO van Amazon, deelde een mail die hij van een zekere Macy had gekregen. In de mail zegt ze dat ze zich stoort aan het feit dat Amazon op zijn website Black Lives Matter (de beweging die opkomt tegen politiegeweld op Afro-Amerikanen, red.) steunt. Bezos deelde ook het antwoord dat hij naar haar had gestuurd. 

Daarover is Bezos duidelijk: "Black lives matter gaat over het racisme waarmee de zwarten geconfronteerd worden. Ik heb geen schrik dat mijn 20-jarige zoon gewurgd zou worden tijdens een arrestatie. Zwarte ouders kunnen niet hetzelfde zeggen."

Ook de CEO van Apple, Tim Cook heeft een duidelijk standpunt ingenomen tegen racisme. In een open brief, zegt hij dat de maatschappij meer moet doen om racisme en discriminatie uit te roeien. "De tragische dood van George Floyd toont ons dat we het in de toekomst beter moeten doen. We moeten bouwen aan een toekomst die eerlijker is voor iedereen", aldus Cook.

Iemand die meer en meer geïsoleerd geraakt is Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook. Zijn platform kreeg de afgelopen weken heel wat kritiek omdat het niet genoeg had gedaan om leugenachtige advertenties van de Amerikaanse president Trump te factchecken. Iets wat Twitter wel heeft gedaan. De kritiek kwam ook van medewerkers van Facebook die met #takeaction hun ongenoegen uitten op Twitter.

In een reactie zegt Zuckerberg oor te hebben voor de kritiek. Hij wil bekijken hoe hij berichten, die zouden kunnen aanzetten tot geweld, in de toekomst beter kan aanpakken. Tegelijk voegt de CEO van Facebook eraan toe dat het niet makkelijk zal zijn omdat er er een risico is om berichten te verwijderen "die we niet leuk vinden."

NFL-baas slaat mea culpa

Het is duidelijk dat de dood van George Floyd in Amerika niet alleen bij technologie-ondernemers voor een keerpunt heeft gezorgd. Een van de grootste tegenstanders van de Black Lives Matter beweging was de NFL, de American football-federatie. Binnen de federatie was er veel te doen rond spelers zoals Kaepernick die tijdens het volkslied knielden. De NFL kreeg heel wat kritiek omdat het geen duidelijk standpunt innam tegen politiegeweld. Nu, 4 jaar na de feiten, geeft de baas van de NFL, Roger Goodell toe dat zijn organisatie het racisme en discriminatie van Afro-Amerikanen verkeerd had ingeschat.