Het bedrijf in Deurne tijdens de ruiming.

Nertsenkwekerij in Deurne in Nederland geruimd wegens coronabesmetting

In Deurne, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, wordt een nertsenfokkerij geruimd. Dat heeft een woordvoerster van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laten weten. De ruiming gebeurt omdat een besmetting met het coronavirus is vastgesteld. Het gaat om ongeveer 1.500 teven met pups.

Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren probeerden de ruiming gisteren door middel van een spoedzaak nog te voorkomen, maar de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) wees dat verzoek af.

Het bedrijf in Deurne wordt vandaag als enige nertsenbedrijf geruimd. Negen andere fokkerijen volgen later deze week. Volgens de NVWA is hiervoor gekozen omdat men nog weinig ervaring heeft in het ruimen.

Het ruimen van de dieren gebeurt door het eigen personeel en duurt waarschijnlijk de hele dag. De nertsen worden vergast met koolmonoxide en daarna afgevoerd. Morgen wordt het bedrijf schoongemaakt en ontsmet.

Meest gelezen