Videospeler inladen...

Wereldgezondheidsorganisatie verandert geweer van schouder en raadt neus- en mondmaskers nu toch aan

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar richtlijn over mondmaskers bijgestuurd. Ze raadt iedereen nu aan om in het openbaar op drukke plaatsen altijd een stoffen mondmasker te dragen. Het advies is opmerkelijk omdat de WHO eerder stelde dat er niet genoeg bewijs is dat mondmaskers nuttig zijn voor gezonde mensen. "Ze raden aan wat wij en andere landen nu al enkele weken aanraden", zeggen Belgische experts.

"De WHO adviseert regeringen om het publiek aan te moedigen maskers te dragen waar er een wijdverspreide overdracht is en fysiek afstand houden moeilijk is, zoals op het openbaar vervoer, in winkels of in andere beperkte of drukke omgevingen", lichtte WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus de nieuwe richtlijn toe tijdens een persconferentie. 

De nieuwe richtlijn is opmerkelijk, want eerder hield de WHO altijd vol dat mondmaskers dragen in de openbare ruimte weinig zin heeft en een vals gevoel van veiligheid geeft. Enkel medisch personeel dat in aanraking kwam met Covid 19-patiënten kreeg de raad een medisch masker te dragen.

Nieuwe studies

De WHO vaardigt de nieuwe richtlijn uit op basis van studies die ze besteld heeft, en die aanvoeren dat mondmaskers, als ze goed worden gedragen, een barrière kunnen vormen tegen speekseldruppels. De Belgische experts hebben die nieuwe studies nog niet kunnen inkijken. 

"Maar een aantal landen had de maatregel zelf al genomen", zegt epidemioloog Pierre Van Damme (UA). "In België hebben experten hetzelfde geadviseerd. Eerst was een mondmasker dragen niet nodig, zolang iedereen zoveel mogelijk thuisbleef. Maar nu we aan het versoepelen zijn en het drukker wordt, denk maar aan het openbaar vervoer en op straat en in winkels,  raden wij ook aan om op drukke plaatsen waar je afstand tegenover elkaar niet kunt aanhouden een mondmasker te dragen. Ik zie dat de WHO in dezelfde richting gaat, maar dan ook gestoeld, hoe langer hoe meer, op wetenschappelijke evidentie die beschikbaar wordt."

In België hebben experten hetzelfde geadviseerd

"Ze raden aan wat wij nu al enkele weken aanraden", zegt ook viroloog bij Sciensano Steven Van Gucht. "Namelijk dat het gebruik van maskers, meer specifiek stoffen maskers, aan te raden is - of in ons land bijvoorbeeld zelfs verplicht in het openbaar vervoer - op drukke plaatsen waar we de afstand niet kunnen garanderen. Tot voor kort beval de WHO maskers enkel aan voor professioneel gebruik, nu breiden ze dat uit naar iedereen. maar dat komt overeen met wat wij hadden voorbereid in de exitstrategie: verplicht gebruik op het openbaar vervoer en sterk aan te raden waar de de afstand niet kunnen bewaren." 

De WHO en de experten benadrukken wel dat een mondmasker dragen op drukke openbare plaatsen slechts één manier is om besmetting te proberen te voorkomen. Afstand houden blijft heel belangrijk, net als handhygiëne", zegt Pierre Van Damme. 

Medisch masker voor 60-plussers

De WHO beveelt stoffen maskers aan die uit minstens drie lagen bestaan: een binnenste laag van een absorberend materiaal zoals katoen, een middelste laag die als filter fungeert, en een buitenste laag die niet-absorberend is. 

Wie ouder is dan 60 of onderliggende gezondheidsproblemen heeft, krijgt de raad om een medisch masker te dragen. In ziekenhuizen en medische posten moeten alle artsen en hulpverleners dat doen, ook als ze niet op een Covid 19-afdeling werken. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen