Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Björn Soenens over protesten in VS: "Te vergelijken met affaire-Dutroux: moment om politie en justitie te hervormen"

De massale protesten van gisteren en voorbije nacht in de VS tegen racisme en politiegeweld maken indruk, ook bij Amerikacorrespondent Björn Soenens. Hij denkt dat dit de komende maanden hét thema zal blijven. "Ik begin het meer en meer te vergelijken met de affaire-Dutroux in België, 25 jaar geleden. Het is alsof de vernislaag eraf gekrabd is en alle frustraties en etter nu naar buiten stromen."

Bijna 14 dagen na de dood van de George Floyd, een zwarte man die stierf in de wurgklem van een politieagent, waren er opnieuw massale manifestaties in liefst 34 van de 50 Amerikaanse staten. "Die cijfers sporen zeer goed met een grote opiniepeiling die zegt dat driekwart van de Amerikanen vindt dat de dood van George Floyd wijst op een dieperliggend probleem van racisme bij de politie, maar ook in de gezondheidszorg, het onderwijs en de woningmarkt", legt VS-correspondent Björn Soenens uit. 

"Ik begin het meer en meer te vergelijken met de affaire-Dutroux in België, 25 jaar geleden. Daardoor leek plots het moment aangebroken om politie en justitie te hervormen. Het zou wel eens kunnen dat dat nu ook het geval is."

Verkiezingsthema

De grote onzekerheid daar is dat Donald Trump het einde van zijn presidentstermijn nadert. "Mocht de Democraat Joe Biden president worden, heeft hij al beloofd dat hij racisme zwaar wil aanpakken en grote politie- en justitiehervormingen wil doorvoeren. Het kan een kans zijn die verkwanseld of genomen wordt."

Black Lives Matter heeft geen leider, omdat ze zeggen: 'Dan wordt hij vermoord'
Björn Soenens, correspondent in de VS

De goede verstaander weet nu al: dit gaat een thema zijn bij de komende presidentsverkiezingen, eind dit jaar. "In het gebouw waar ik woon, zijn er witte mensen die nog nooit op straat zijn gekomen, die een rustig, burgerlijk leven leiden", schetst Soenens de situatie. "Wel, die staan nu plots mee op straat, maken bordjes met 'black lives matter', staan te roepen vanop hun terras als de politie hier voor de deur staat met de wapenstok. Het is alsof de vernislaag eraf gekrabd is en alle frustraties en etter nu naar buiten stromen."

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Gebrek aan leiderschap

Dat de protesten zo lang aanhouden, heeft ook te maken met een gebrek aan leiderschap, merkt Soenens op. "Mensen krijgen geen antwoord. Er is geen leiderschap aan beide kanten. Black Lives Matter heeft geen leider, omdat ze zeggen: 'Dan wordt hij vermoord'. Ze willen dat met lokale leiders doen, geen gezicht: de beweging is belangrijker dan de leider."

"Aan de andere kant verwacht je van de president dat hij het probleem erkent, dat hij de natie toespreekt en laat weten dat hij de natie begrepen heeft. Maar de president lijkt te ontkennen dat er een probleem is. Politieke leiders worden gekozen om problemen aan te pakken. Als er niemand opstaat met de bevoegdheid om dat te doen, is dat zeer slecht voor het geloof in de politiek."

Wet en orde

Opmerkelijk ook is dat er sinds een week nauwelijks nog rellen zijn. "Als er problemen zijn, is het door geweld van de politie tegen vreedzame betogers", ziet Soenens. "Plunderingen zijn er ook amper of niet meer. En als ze gebeuren, hebben ze vaak niks meer te maken met de protesten." 

Nochtans speelt president Trump zijn "wet en orde"-aanpak volop uit. "Er is geen argument meer om te stellen dat het 'tuig' moet worden aangepakt", vindt Soenens. "Als ook gezinnen met kinderen naar Washington komen om te protesteren, kan je dat moeilijk uitschot noemen."

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

IN BEELD: Wereldwijd massaal protest

Niet alleen in Amerikaanse steden komt men dit weekend massaal op straat tegen racisme en politiegeweld. Bekijk hier een overzicht:

Video player inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Video player inladen...

Meest gelezen