Child Focus: "Wij vrezen een piek van internationale kinderontvoeringen"

Child Focus is bang dat er de komende weken weer meer internationale kinderontvoeringen zullen zijn, waarbij één van de ouders het kind meeneemt. Dat schrijft De Zondag. Vanaf 15 juni heropenen de grenzen weer en dat zou voor sommige ouders een trigger kunnen zijn. Zeker omdat er de voorbije lockdownperiode meer gezinsconflicten waren. 

In de voorbije lockdownperiode, meer specifiek sinds 11 maart, was het niet toegestaan om het land te verlaten. Dat verandert vanaf 15 juni: dan heropenen de landsgrenzen weer. En dat zou wel eens kunnen zorgen voor een piek in het aantal kinderontvoeringen. "Tijdens de quarantaineperiode is het aantal kinderontvoeringen ongeveer gehalveerd," zegt Hilde Demarré van Child Focus. "Dat is niet verwonderlijk: als de grenzen sluiten is het ook moeilijker om uw kind mee te nemen naar het buitenland."

De heropening van onze grenzen zou dus wel eens een opvallende stijging in het aantal ontvoeringen kunnen veroorzaken. Maar dat is niet het enige. "Overal gaan er stemmen op dat het aantal koppels dat uit elkaar gaan wellicht zal stijgen na de quarantaine. Ook dat zal een effect hebben op het aantal internationele kinderontvoeringen," voegt Demarré eraan toe. 

Je mag niet met je kind naar het buitenland vertrekken, als je geen toestemming heb van de andere ouder

Hilde Demarré, Child Focus

Ouders die naar het buitenland vertrekken met hun kinderen en daar blijven, doen dat vaak omdat ze na een echtscheiding willen verhuizen of omdat ze terug willen naar hun familie. Maar ze zijn zich in heel wat gevallen niet bewust van het feit dat het dan om een internationale kinderontvoering gaat. "Je mag niet met je kinderen naar een ander land vertrekken, als je geen toestemming heb van de andere ouder. Het is noodzakelijk om op voorhand een regeling te treffen. Er volgen hierna vaak langdurige en pijnlijke procedures tussen ouders en dat willen we vermijden in het belang van de ouders en de betrokken kinderen."

Getuigenis

In "Nieuwe feiten" op Radio 1 zat deze week een getuigenis over een parentale ontvoering. U kan die hier herbeluisteren.

Meest gelezen