Marcel Krijgsman, All Rights Reserved

5 uitbaters over de heropening van hun café of restaurant: “Mondmasker verbergt glimlach van obers”

Morgen mogen cafés en restaurants opnieuw de deuren openen, nadat ze bijna 3 maanden dicht zijn gebleven door de coronacrisis. Al zal een restaurant- of cafébezoek er niet meteen aan toegaan zoals we dat gewoon zijn: tafels staan minstens 1,5 meter uit elkaar, obers dragen een mondmasker en om 1 uur ’s nachts moet de zaak dicht. VRT NWS laat 5 horeca-uitbaters aan het woord die opgelucht zijn dat ze vanaf morgen opnieuw klanten mogen verwelkomen.

Restaurant HarteTroef (Aarschot): “We verliezen 60% van onze normale bezetting”

Voor restaurant HarteTroef in Aarschot hebben de strenge maatregelen voor de horeca grote gevolgen. Uitbater Glen Van der Auwera: “Wij hebben een knus restaurant met 80 plaatsen, maar kunnen nu binnen nog maar 30 mensen ontvangen. Ook op het terras kunnen we veel minder tafels zetten. In totaal verliezen we 60% van onze normale bezetting. Dat is heel wat, dus moeten we daar creatief mee omspringen. Normaal zijn we doorlopend open, nu gaan we werken met reservaties in drie shiften: een ‘s middags en twee ‘s avonds. We hopen dat we zo de gemiste tafels een beetje kunnen compenseren."

Bekijk hier de video: (en lees daaronder verder)

Video player inladen...

Toch is Van der Auwera blij dat zijn restaurant opnieuw mag opstarten: “We hebben drie maanden stilgelegen, dat is een hele periode, zeker omdat we in een sociale sector werken. We verheugen ons erop om onze gasten opnieuw te mogen ontvangen.”

Atelier-café Who's afraid of Red, Yellow & Blue (Antwerpen): “Nieuwe recepten uitgedacht tijdens de lockdown”

Nena Shaw is de uitbaatster van Atelier-café Who’s afraid of Red, Yellow & Blue in Antwerpen. Ze combineert een eetcafé met een kunstenaarsatelier waar ze workshops geeft en vernissages houdt. De afgelopen weken was ze volledig gesloten en ze kijkt er dus enorm naar uit om opnieuw open te gaan. “Na een lange tijd van lockdown hebben we onze klanten echt gemist en zijn we blij dat we opnieuw samen een gezellige tijd kunnen hebben. Het was financieel natuurlijk helemaal niet gemakkelijk en we hopen dat dat in de toekomst zichzelf oplost. Ik maak me niet echt zorgen, ik denk dat de klanten hun weg wel terug zullen vinden, ik zal ze alvast met open armen ontvangen.”

Bekijk hier de video: (en lees daaronder verder)

Video player inladen...

De klanten kunnen alvast een aantal vernieuwingen verwachten want Shaw heeft tijdens de lockdown niet stilgezeten. “We zijn een zaak die nog in de kinderschoenen staat. We zijn nog maar een jaar open en we hebben de tijd genomen om onze gevel een kleurtje te geven, om onze menukaart aan te passen en er wat nieuws lekkers op te toveren en een aantal nieuwe concepten uit te denken voor in de toekomst.” 

Restaurant El Greco (Roeselare): “Wij gaan achteraf ook graag een pintje drinken”

Makkelijk waren de voorbije maanden voor Stergio Zervas van El Greco uit Roeselare niet, maar hij heeft de deuren van zijn zaak nooit volledig moeten sluiten: “Ons Grieks restaurant stond in de streek al langer bekend om zijn afhaalgerechten, en dus hebben we onze focus volledig daarnaar verlegd. Dat ging vrij goed.” Ook de voorbereidingen voor de heropening verliepen vlot. “Anderhalve meter tussen de tafels, mondmaskers, voldoende installaties om de handen te desinfecteren, wegwerpartikelen: we nemen de adviezen heel serieus om een veilige situatie te creëren voor ons personeel en voor onze gasten.”

Bekijk hier de video: (en lees daaronder verder)

Video player inladen...

“We verwachten een redelijk grote opkomst, en zijn er klaar voor om onze klanten met open armen te ontvangen en hen een aangename ervaring in ons restaurant te geven.” En achteraf? “Dan gaan we zelf ook graag weer een pintje drinken.”

Café VenTura (Gent): “Terras-stewards, biervaatjes en lichtjes aan het toilet”

Het zijn drukke dagen geweest voor uitbaatster Els De Waele van café VenTura in Gent. Om aan alle maatregelen van de overheid te voldoen, moest ze enkele originele oplossingen bedenken. “Op het terras gaan wij stewards voorzien zodat iedereen een plaats toegewezen krijgt voor zijn bubbel, omdat we nog niet weten of mensen in een bubbel van twee, zes of tien zullen komen. We zorgen ook voor vaatjes bier die je per tafel kan bestellen. Daar zitten ongeveer 15 pintjes in dus dat betekent dat er minder verloop moet zijn van de obers om naar de tafel te komen. Bij dat vaatje zit een kistje met glazen en een afschuimer, dus eigenlijk kan je je plan trekken voor even.”

Video player inladen...

En ook voor het toiletbezoek moest De Waele een creatieve oplossing bedenken. “We gaan proberen twee lichtjes te plaatsen. Als je naar het toilet moet gaan duw je op een lichtje, eerst je handen ontsmetten uiteraard. Dan kan je boven naar het toilet gaan, opnieuw je handen ontsmetten en het lichtje uitduwen. Als er twee lichtjes aan zijn, betekent dat dat er twee mensen boven zijn en zal je beneden moeten wachten.”

Restaurant Magis (Tongeren): “Een mondmasker verbergt de glimlach en neemt een deel van de beleving weg”

Voor Dimitry Lysens van sterrenrestaurant Magis in Tongeren is het na drie maanden lockdown hoog tijd om zijn restaurant opnieuw te openen en de klanten te mogen ontvangen. En blijkbaar is dat gevoel wederzijds. “Ze hebben massaal gereserveerd en we zitten deze week zo goed als vol, dus dat is super.”

Bekijk hier de video: (en lees daaronder verder)

Video player inladen...

Restaurant Magis heeft niet zoveel aanpassingen moeten doen. Lysens: “We hebben een vrij grote zaak en anderhalve meter afstand tussen de tafels betekent voor ons dat we ongeveer 20 procent van onze capaciteit verliezen, dat valt nog mee. Qua hygiëne verandert er ook niet zo veel voor ons. Wij zijn een sterrenzaak dus we zijn het gewend om heel veel te poetsen en een propere zaak te hebben.” Toch is er één maatregel waarvan Lysens hoopt dat hij zo snel mogelijk teruggeschroefd wordt: “Het mondmasker verbergt de glimlach van de ober en dat neemt een deel van de beleving weg. Dus hebben we er een ‘big smile’ op getekend. We duimen dat deze dingen binnenkort weg mogen.”

Meest gelezen