Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Zwemmen in recreatiedomeinen vanaf morgen toegelaten

In recreatiedomeinen met meren en vijvers mag vanaf morgen  in principe weer gezwommen worden. Dat blijkt uit de jongste update van de veelgestelde vragen (FAQ) van het Nationaal Crisiscentrum, waarin de aangepaste coronamaatregelen vanaf morgen worden toegelicht.

Tijdens de Nationale Veiligheidsraad van woensdag gaf premier Sophie Wilmès (MR) te kennen dat zwembaden pas op 1 juli weer open kunnen gaan. En dat staat ook zo in de FAQ: "De publiek toegankelijke binnen- en buitenzwembaden blijven gesloten tot 30 juni 2020." Maar, zo staat er ook, "zwemmen op andere plaatsen is toegestaan mits naleving van de regelgeving van toepassing en de geldende signalisatie".

Volgens de woordvoerder van het crisiscentrum, Yves Stevens, gaat het daarbij met name om de zee, maar dus ook open zwemgelegenheden vallen onder de uitzondering. Recreatiedomeinen kunnen hun meren en vijvers als ze dat willen dus vanaf morgen weer openstellen voor het publiek.

Daarbij moeten ze zich wel aan de geldende regelgeving houden: zo is zwemmen in de zee en in vijvers en meren alleen toegelaten als er redders in de buurt zijn. Daarnaast moeten eventuele kleedhokjes en douches gesloten blijven.

NMBS-topvrouw Sophie Dutordoir: "Gratis treinritten werpen vragen op over veiligheid van reizigers en personeel"

De beslissing van de Superkern gisteren om elke inwoner van België 10 gratis treinritten te schenken, is zonder overleg met de Belgische spoorwegen genomen. Dat zegt NMBS-topvrouw Sophie Dutordoir op Twitter. "Dat de regering het gebruik van het openbaar vervoer als duurzaam transportmiddel bij de bevolking wil promoten, is een goede zaak", zegt ze. "De manier waarop gisteren zonder enig overleg een beslissing is genomen, stelt evenwel zeer ernstige vragen."

"Het gratis uitdelen van toeristische treinpassen aan alle Belgische residenten stelt de vraag van de sanitaire veiligheid van reizigers en personeel. De NMBS zal die veiligheid waaraan ze de laatste maanden bijzonder hard heeft gewerkt onder geen beding in gevaar laten brengen."

"De NMBS vraagt dus onmiddellijk overleg en alle noodzakelijke hulp om elk risico op overbezetting van treinen en perrons te voorkomen. Parallel dienen de logistieke en financiële aspecten dringend te worden uitgeklaard."

Ook viroloog Marc Van Ranst uit via Twitter zijn bezorgdheid over de gratis treintickets. "Dit had idealiter eerst met de CEO van de NMBS besproken moeten worden", schrijft hij. "We proberen door thuiswerk te promoten het openbaar vervoer te ontlasten en zo veiliger te maken. Dan zijn gratis treintickets op dit moment een risico op overbezetting van de treinen."

Lees meer in dit artikel:

154 nieuwe besmettingen, 15 bijkomende doden, nog 571 patiënten in het ziekenhuis

Dit zijn de coronacijfers van zondag 7 juni 2020:

  • De voorbije 24 uur zijn 154 nieuwe besmettingen gemeld. Dat brengt het totale aantal bevestigde besmettingen in België op 59.226.
  • Alles samen liggen nu nog 571 patiënten in het ziekenhuis. De voorbije 24 uur waren er 21 nieuwe opnames. 101 anderen mochten het ziekenhuis verlaten.
  • Van de coronapatiënten liggen er alles samen 111 op de dienst intensieve zorg. Dat zijn er 10 minder dan gisteren.
  • Er zijn opnieuw 15 doden gemeld. De coronacrisis heeft nu al 9.595 levens geëist in België.

Ook de christelijke vakbond bij het spoor verbaasd over gratis tienrittenkaart

ACV-Transcom, de christelijke vakbond bij het spoor, is ook verrast door de beslissing van de regering om elke Belg tien gratis treinreizen aan te bieden. De vakbond vreest voor de veiligheid bij een massale toestroom op de treinen en is ook bezorgd over de financiering van de maatregel, met een kostprijs van 0,9 miljard euro.

'We vragen onmiddellijk overleg over alle gevolgen die zo'n maatregel met zich meebrengt. Uiteraard pleiten we voor een terugkeer naar de trein, maar een geleidelijke terugkeer, overwogen en met inachtneming van alle beschermende maatregelen, zowel  voor het personeel als voor de reizigers. We zijn ervan overtuigd dat alleen op deze wijze allen het vertrouwen in hun treingewoontes kunnen terugwinnen. Even belangrijk is de financiële toekomstgerichte ondersteuning van de NMBS door de Belgische  Staat", zegt algemeen sectorverantwoordelijke Luc Piens.  

Vlaanmse overheid lanceert campagne voor binnenlands toerisme

Om de Vlaming die deze zomer op reis wil gaan de kans te geven drukke plaatsen te vermijden en tegelijk de natuurgebieden in Vlaanderen te ontdekken, lanceert de overheid de campagne 'Groeten uit buitengewoon binnenland'. "Nu er meer mensen in eigen land op reis gaan en de social distance-regels nog steeds gelden, willen we toeristen overtuigen om de rust op te zoeken in de wijde natuur", zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA).

Uit onderzoek naar de reisintenties van de Belgen blijkt dat maar liefst 80 procent de komende maanden drukke plaatsen wil vermijden en rust wil tijdens zijn vakantie. "Waar vroeger vooral kustbestemmingen de voorkeur wegdroegen, zien we nu een verschuiving naar de natuur in het binnenland", zegt Demir. Zij en het Agentschap voor Natuur en Bos willen op die trend inspelen en de kaart trekken van wat ze het "buitengewone binnenland" noemen.

Wasserijen die zorgen voor tafellinnen in horeca vragen om begrip

Nu horecazaken morgen onder voorwaarden weer open gaan, rekenden ook de wasserijen die het tafellinnen voor hen verzorgen opnieuw op meer werk. De richtlijn is dan wel om zoveel mogelijk papieren tafellakens te gebruiken, volgens de Federatie van Textielverzorging kunnen linnen tafellakens toch, als het voldoende wordt gewassen en na iedere gast wordt afgeruimd. 

De federatie is dan ook ontevreden dat de Gids voor de horeca van de FOD Economie dat niet expliciet nog eens zegt. In de Gids staat enkel: “Gebruik zoveel mogelijk papieren tafellakens, napperons, placemats, servetten."“De klanten van onze wasserijen nemen de gids die nu bestaat in de hand om hun bestelling te annuleren”, zegt de federatie. Ze vragen daarom om begrip en om een verduidelijking van de richtlijnen. 

Sylvia Schug

Regering houdt vast aan tienrittenkaart: “Nu concreet uitwerken in dialoog met NMBS”

De regering houdt vast aan de gratis tienrittenkaart en noemt het een “goeie maatregel om het toerisme in eigen land  - dat zwaar heeft geleden onder de crisis - een boost te geven”. “Nu moet ze concreet uitgewerkt en georganiseerd worden in dialoog met de NMBS”, klinkt het in regeringskringen. “Uiteraard moet alles in het werk worden gesteld om de veiligheid te garanderen.” Er wordt ook benadrukt dat het gaat om een beslissing “door de tien partijen die de regering steunen”.