PS-voorzitter Magnette: "Premier Wilmès kan zeker degene zijn die volgende initiatief neemt in regeringsvorming"

Wie moet de federale regeringsvorming verder op gang trekken na de "snuffelronde" van de socialistische partijvoorzitters? Vicepremier Koen Geens (CD&V) hoopt dat het premier Sophie Wilmès (MR) wordt. Een optie waar ook PS-voorzitter Paul Magnette mee kan leven. "Iemand zal een initiatief moeten nemen en dat kan zeker Wilmès zijn."

Premier Wilmès leidt op dit moment een minderheidsregering die tot september het vertrouwen heeft gekregen. Van een echte, nieuwe federale regering met een volwaardig programma is meer dan een jaar na de verkiezingen van 26 mei 2019 nog altijd geen sprake.

De voorbije weken voerden de partijvoorzitters van de PS en de SP.A - Paul Magnette en Conner Rousseau - verkennende gesprekken, waarover ze binnenkort een verslag zullen uitbrengen. Eerder dit weekend was al te horen dat er "openingen" zijn gevonden. En ook Magnette geeft in "De zevende dag" aan dat hij "een beetje overal (bij alle partijen, red.) grote veranderingen in perceptie" heeft waargenomen.

Maar hoe moet het verder na het "socialistische verslag"? De koning een formateur laten aanstellen kan niet, want er is in principe een volwaardige regering tot september. Toch zal iemand het initiatief moeten nemen. Voor vicepremier Geens (CD&V) mag dat premier Wilmès zijn.

"Ik hoop dat zij de formatie kan trekken", zei hij in "De zevende dag". Geens is naar eigen zeggen altijd voorstander geweest van een uitbreiding van de huidige regering (MR, CD&V, Open VLD) met "minstens de PS en de N-VA". En Wilmès heeft de voorbije dagen en weken "een behoorlijke prestatie" neergezet, aldus Geens. "Het lijkt me aangewezen om rond haar te bouwen."

Ook Magnette zou daarmee kunnen leven. "Ik heb geen exclusieven, dat kan." Volgens Magnette zal de superkern (de regering én de oppositiepartijen die haar tijdelijk steunen) de komende dagen nog veel werk hebben met het uitbouwen van de steunmaatregelen, "maar op een bepaald moment moet iemand een initiatief nemen en dat kan zeker Wilmès zijn." (De tekst gaat voort onder de video's.)

Bekijk het gesprek met Paul Magnette (PS) in "De zevende dag":

Video player inladen...

Bekijk het gesprek met Koen Geens (CD&V) in "De zevende dag":

Video player inladen...

"Uiteindelijk zullen we wel aan 38 miljard komen"

Magnette verdedigde in "De zevende dag" ook zijn economische herstelplan dat hij onlangs voorstelde. Daarin is sprake van investeringen voor bijna 38 miljard euro. Een bedrag dat collega-politici in andere partijen veel te hoog noemen. Ook Geens wordt "een beetje ongemakkelijk" bij dat cijfer. "We hebben nu al gigantische bedragen uitgegeven." Maar, zo zegt hij, "alles hangt ervan af hoe je dat bedrag samenstelt en voor hoeveel jaar dat plan is".

Besparingen zullen niet meer werken. We moeten meer uitgeven. Het is verstandiger om nu sterk te reageren, net om hogere uitgaven in de toekomst te vermijden.

PS-voorzitter Paul Magnette

Volgens Magnette komt die 38 miljard niet bovenop de steunpakketten die nu al goedgekeurd zijn, maar zijn die maatregelen net inbegrepen in het bedrag dat hij eerder noemde. We hebben al steunmaatregelen goedgekeurd, maar we gaan er nog moeten goedkeuren, stelt Magnette. "En uiteindelijk zullen we wel aan die 38 miljard komen."

Voor Magnette is het duidelijk wat de nieuwe regering zal moeten doen na deze coronacrisis. "De formules van de Zweedse coalitie zullen niet meer werken. Besparingen en austeriteit zullen niet meer werken. We moeten meer uitgeven. Het is verstandiger om nu sterk te reageren, net om hogere uitgaven in de toekomst te vermijden."

Meest gelezen