Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Voormalig stafchef en minister Colin Powell zal voor Democraat Joe Biden stemmen, tegen Trump

In de Verenigde Staten heeft de gewezen zwarte generaal en minister Colin Powell als eerste Republikeins kopstuk aangekondigd dat hij bij de komende verkiezingen voor de Democraat Joe Biden zal stemmen. Powell sluit zich aan bij de groep van gewezen topmilitairen die kritiek hebben op de manier waarop Trump de protesten in zijn land wil aanpakken.

Volgens Powell verschuift de VS onder Trump steeds verder weg van de grondwet en de daarin bepaalde rechten. Hij ergert zich ook aan de volgens hem erg inefficiënte manier van regeren door Trump. 

"Ik kan president Trump op geen enkele manier steunen", zei Powell. Op de vraag of hij dan voor de Democratische kandidaat Joe Biden zou stemmen, antwoordde Powell bevestigend. Overigens zou Powell in 2016 ook al tegen Trump gestemd hebben. 

Dit massale protest heb ik nog nooit gezien... dit land verdraagt dit (racisme) niet langer

Voormalig stafchef en minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell

Colin Powell vervoegt zo het clubje van gewezen topmilitairen die kritiek hebben op de aanpak door president Trump van het protest in de VS. Onder meer voormalig stafchef van het Witte Huis John Kelly, maar ook gewezen minister van Defensie James Mattis hadden onlangs zware kritiek op Trump omdat die het leger wil inzetten tegen de betogers. 

Powell mag dan wel al een tijdje uit de belangstelling verdwenen zijn, hij heeft nog altijd veel gewicht. Hij was de eerste zwarte in de VS die het tot stafchef van de strijdkrachten schopte en speelde een belangrijke rol in de Golfoorlog om Koeweit in 1991. Toen werd het leger van de Iraakse dictator Saddam Hoessein uit Koeweit verdreven. Nadien was Powell minister van Buitenlandse Zaken onder George W. Bush. Hij werd toen met valse bewijzen over massavernietingswapens in Irak naar de Verenigde Naties gestuurd. Kort nadien vond de Amerikaans-Britse inval in Irak plaats. Powell trok zich nadien terug uit de politiek.

Trump schopt meteen terug op Twitter

President Trump heeft vrijwel meteen op Twitter gereageerd op de uitlatingen van Colin Powell. Hij verwijt Powell dat die de VS in verwoestende oorlogen in het Midden Oosten gesleurd heeft en haalt uiteraard uit naar de "bewijzen" van massavernietigingswapens in Irak onder Saddam Hoessein. 

Meest gelezen