Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Wereldwijd zijn nu al 400.000 mensen overleden aan het coronavirus

Volgens tellingen van de Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit zijn er nu al zeker 400.000 mensen bezweken aan het virus. Het aantal besmettingen zou de zeven miljoen benaderen. De VS blijven het zwaarst getroffen, maar het virus verspreidt zich nu snel in Brazilië, Rusland en India.

Van die 400.000 geregistreerde overlijdens werden er iets meer dan 109.000 opgetekend in de Verenigde Staten, nog altijd het land met de meeste besmettingen en de meeste doden. Daarna volgen het Verenigd Koninkrijk en Brazilië. Vooral in dat laatste land lijkt het virus zich nu erg snel te verspreiden, zodanig zelfs dat president Jair Bolsonaro de publicatie van de officiële cijfers heeft stilgelegd "omdat die toch niet kloppen". 

Het Verenigd Koninkrijk is met 284.000 besmettingen en meer dan 40.000 doden nog altijd het op een na meest getroffen land. Brazilië heeft echter veel meer besmettingen, ongeveer 672.000 maar officieel dus iets minder dan 36.000 doden. 

In Rusland lijkt het virus echter ook snel op te rukken met officieel 247.000 besmettingen en dat is ook het geval in India met 247.000 gevallen. In dat laatste land is de regering toch al begonnen met het terugschroeven van de lockdown. 

Die cijfers geven echter slechts een vaag beeld. De criteria voor besmettingen zijn niet overal dezelfde en veranderen vaak en sommige landen wordt verweten dat ze de statistieken opzettelijk manipuleren. 

Meest gelezen