Videospeler inladen...

Twee schapen doodgebeten in Duffel, naast pootafdrukken wijzen ook deze beelden in de richting van een nieuwe wolf 

In een weide in de gemeente Duffel, bij Antwerpen, zijn gisteren twee schapen doodgebeten en nog verschillende andere dieren verwond. Volgens het Agentschap Natuur en Bos gaat het zo goed als zeker om een aanval van een wolf. Op een nabijgelegen akker werden ook pootafdrukken gevonden. Ook beelden van een "nieuwe" wolf, vlak bij de plek waar de dieren werden doodgebeten, lijken die piste te bevestigen.

Een schapenhouder in Duffel trof gisteren twee van zijn dieren dood aan. Andere schapen vertoonden bijtsporen. Een expert van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek kwam 's avonds ter plaatse om uitsluitsel te geven dat het om een wolf ging. 

De eerste vaststellingen wijzen alvast in die richting, zegt woordvoerder Jeroen Denaeghel van het Vlaams Agentschap Natuur en Bos. "De ingewanden van de dieren waren onaangeroerd, wat een typisch vraatbeeld is voor de wolf. Ook pootafdrukken in een naburige akker wijzen in de richting van de wolf."

Een typisch vraatbeeld voor de wolf

Jeroen Denaeghel, Vlaams Agentschap Natuur en Bos

Het agentschap benadrukt wel dat enkel het DNA-onderzoek definitief uitsluitsel kan brengen of het om een aanval van een wolf gaat. Op de resultaten daarvan is het wellicht nog enkele weken wachten. 

Nieuwe beelden

Maar de kans dat een wolf de dader is, is heel groot, zegt ook wolvenkenner Jan Loos van vzw Welkom wolf. "Zo zijn er intussen verschillende beelden opgedoken, waarop de wolf te zien is. Daarop is onder meer te zien hoe een wolf doorheen een weide met paarden loopt, een weide die grenst aan de weide waarop de schapen stonden. De wolf heeft in de paardenweide waarschijnlijk ook een veulen willen aanvallen, maar is dan verjaagd door de merrie."

Bekijk hieronder de beelden van de wolf op de paardenweide:

Videospeler inladen...

Volgens Loos zou de wolf een mannetjesdier zijn, dat op doortocht is. "Het dier is op zoek naar een eigen territorium en een partner. Maar de kans is heel klein dat hij in Duffel zal blijven, omdat dat geen geschikt leefgebied is. Het kan wel zijn dat hij er nog enkele dagen of weken zal blijven rondzwerven." Daarom krijgen dierenhouders ook de raad om hun dieren op te hokken. 

De kans is klein dat deze wolf in Duffel zal blijven omdat dat geen geschikt leefgebied is

Jan Loos, wolvenkenner

"Dit is intussen al de vijfde wolf die in minder dan een half jaar tijd in de provincie Antwerpen wordt gesignaleerd", zegt Loos (zie onder). "Wellicht komt deze wolf uit Nederland. We weten dat daar dat de voorbije weken een wolf in de omgeving van 's Hertogenbosch heel wat schapen heeft gedood, en daar lijkt de rust nu net teruggekeerd. Als dit dier inderdaad uit Nederland komt, dan is hij er net als zijn voorganger in geslaagd om het Albertkanaal over te steken."

Wie mogelijk een wolf heeft gezien kan dat steeds melden op de website welkomwolf.be

Vijfde wolf in provincie Antwerpen in half jaar

  1. Vlak voor Kerstmis kwam wolvin Noëlla vanuit Nederland naar Vlaanderen. Via Lichtaart en Lille kwam ze in Zoersel terecht, waar ze enkele dagen verbleef. Daarna liep ze in één etmaal naar Balen.
  2. Wolf August, die al langer in ons land was, bevond zich op diezelfde dag heel uitzonderlijk buiten zijn Limburgse territorium, ook in Balen. Hij vormde een paar met Noëlla en de twee hebben nu een nest welpen in Limburg.
  3. Op 21 maart werd DNA van alweer een andere wolf vastgesteld op twee dode schapen in Retie.
  4. Op 31 maart kwam nog een andere wolf naar Herentals, meer dan waarschijnlijk via de Betuwe in Nederland. Dezelfde ochtend nog nam de wolf de brug over het Albertkanaal daar vlakbij, om vervolgens in de namiddag gefotografeerd te worden bij zijn doortocht door Herenthout en Wiekevorst.
  5. Over de herkomst van de nieuwe wolf is er voorlopig nog geen uitsluitsel, mogelijk is ook deze wolf via Nederland in ons land beland.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen