Voorzitter van socialistische vakbond Vertenueil moet opstappen na overleg met partijvoorzitter MR 

De voorzitter van de socialistische vakbond, Robert Vertenueil, heeft zijn mandaat neergelegd nadat hij het vertrouwen kwijtgeraakt is bij de Waalse achterban. Verteneuil kreeg het niet verkocht dat hij een constructief overleg had gehad met de voorzitter van de Franstalige liberalen van MR, Georges-Louis Bouchez. Thierry Bodson, tot nu toe secretaris van het Waals ABVV, zal Verteneuil minstens tijdelijk opvolgen. 

Vertenueil moest gisteren een vertrouwensstemming ondergaan na een onderhoud met MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Die ontmoeting vond vorige week plaats, op de hoofdzetel van het ABVV. Na afloop pleitten beiden voor een "nieuw sociaal pact".

Maar het gesprek met de liberale voorman viel erg slecht bij het Waalse ABVV, omdat Verteneuil geen mandaat had om dat pact te verdedigen. Verteneuil verloor daardoor de vertrouwensstemming, waarna hij zijn mandaat neerlegde. Het federaal bureau van de socialistische vakbond bevestigde dat vanmorgen.

Vertenueil is Franstalig, en de vertrouwensstemming gebeurde door het Waalse ABVV. Maar de stemming ging dus wel degelijk over zijn positie als federaal voorzitter. Het ABVV is immers een nationale vakbond. Meteen werd een nieuwe voorzitter aangeduid: Thierry Bodson. 

Wie is Thierry Bodson? 

De Luikenaar (59) is boekhouder van opleiding en sinds 2008 algemeen secretaris van het Waals ABVV. Bodson staat bekend als een overtuigd regionalist. "Regionalisme betekent voor mij dat je ervoor zorgt dat het economische beleid in lijn is met de specifieke noden van de ene regio tegenover een andere", zegt hij vandaag. Hij benadrukt dat de sociale zekerheid voor hem wel op het federale niveau moet blijven, en dus niet gesplitst mag worden tussen Vlaanderen en Wallonië. 

Bodson zal nu minstens tijdelijk voorzitter blijven, tot aan de nieuwe voorzittersverkiezingen rond 15 september. Daarbij zal hij zeker kandidaat zijn. Andere kandidaten hebben bovendien maar een week de tijd, tot 15 juni, om zich aan te dienen. Bodson is dan ook favoriet om ook de komende twee jaar verder aan te blijven als voorzitter. 

Thierry Bodson, de nieuwe voorzitter van het ABVV.
BELGA

PVDA

Sommigen, waaronder PS-Kamerlid Patrick Prévot, wijzen ook op de groeiende invloed van de uiterst linkse partij PTB/PVDA binnen de vakbond. Dat zou dan mee aan de basis liggen van de ophef die ontstaan is binnen de vakbond over de ontmoeting van Verteneuil met MR-voorzitter Bouchez.

"Deze beslissing is om te kotsen", schrijft Prévot op Twitter. "Enkele PTB-kaders hebben Verteneuil dus bij zijn nekvel omdat hij een zo vrij geweest is om te discussiëren met de voorzitter van een democratische partij". De officiële PS-kanalen houden het bij een bedanken Verteneuil voor zijn werk. 

PS-voorzitter Paul Magnette verdedigde de ABVV-voorzitter dit weekend nog, en zei verbaasd te zijn over de vele kwade reacties. De nieuwe voorzitter Bodson én PVDA-kopstuk Raoul Hedebouw spreken de invloed van de uiterst linkse partij tegen. "Dat miskent de levendige democratie binnen de vakbond", schrijft Hedebouw op Twitter. 

Bekijk hier het verslag in "Het journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen