Antwerpse kathedraal opnieuw open, bezoekers kunnen kunstwerk in de "coronakapel" bekijken 

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen heeft haar deuren weer geopend voor bezoekers. Er mogen wel maar maximaal honderd mensen tegelijkertijd binnen, zowel tijdens de erediensten als daarbuiten. Een bezoek aan de kathedraal zal tijdelijk gratis zijn, ook voor mensen die niet in de provincie Antwerpen wonen.

Je kan de Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal in Antwerpen vanaf vandaag opnieuw bezoeken, maar er zijn wel nog enkele voorwaarden. Er mag maximaal 100 man binnen en de openingsuren zijn beperkt. De cafetaria en de shop blijven nog even gesloten.

De vele toeristen zullen er nog niet zijn, maar we verwachten wel heel wat mensen die het gemist hebben om een kaarsje te komen branden

pastoor Bart Paepen

"Voor de coronacrisis kregen we hier zo'n 350.000 toeristen per jaar over de vloer", vertelt pastoor Bart Paepen. "De toeristen gaan er voorlopig nog niet zijn, maar we hebben ook nog heel wat andere bezoekers. De afgelopen maanden kregen we heel wat berichten van mensen die zich opgesloten voelden en ernaar verlangden om opnieuw een kaarsje te komen branden. We hopen dat we hen nu toch een verlichting kunnen bieden, ook al zijn er nog beperkingen door de coronamaatregelen."

Coronakunstwerk

In de kathedraal is ook een kunstwerk te zien met de titel "Corona", al is dat eerder toevallig, want het staat er al sinds september 2018. Het gaat om een doornenkroon uit glas die op een kussen ligt, gedragen door een stalen constructie.  (Lees verder onder de foto.)

"Het kunstwerk krijgt nu wel heel veel extra geladenheid door de naam, en we willen graag de link leggen met de realiteit van vandaag", zegt pastoor Paepen. "We hebben daarom ook besloten om de kapel waar het kunstwerk staat de naam "coronakapel" te geven. We hopen dat dit een plek kan zijn waar de mensen kunnen stilstaan bij het lijden."

De kathedraal is open voor het publiek van maandag tot zaterdag tussen 12 en 15 uur, en er is een eredienst om 16 uur. Op zondag is er een eredienst om 10 en 12 uur en is een bezoek mogelijk van 14 tot 17 uur. De bezoeken waren al gratis voor mensen van de provincie Antwerpen, maar ze zullen tijdelijk gratis zijn voor iedereen.

Meest gelezen