2012 NBCUniversal, Inc.

Bedenker "Friends": "Ik heb niet genoeg aan diversiteit gedaan"

Marta Kauffman, de mede-bedenker van de sitcom "Friends", heeft tijdens een interview toegegeven dat ze niet genoeg heeft gedaan om meer kleur in haar reeks te krijgen. "Friends" vertelt het verhaal van vier witte mensen die in New York samen wonen. De sitcom was in de jaren 90 enorm populair en is bij ons nog altijd te zien op Netflix. Eerder vertelde één van de hoofdrolspelers, David Schwimmer dat hij toen al had aangedrongen op meer kleur.  

"Friends" introduceren is ondertussen niet meer nodig. De sitcom was in de jaren 90 een waar fenomeen en trok miljoenen kijkers. Nu, ruim 24 jaar nadat de eerste aflevering werd uitgezonden, trekt "Friends" nog altijd miljoenen kijkers op Netflix. 

"Had ik het toen geweten"

Het opzet van de reeks was even geniaal als simpel. Zet zes jonge mensen bij elkaar in New York en vertel het verhaal van wat ze allemaal meemaken. Nu, de zes hoofdrolspelers van de reeks, waren niet echt representatief voor een cosmopolitische stad als New York. Joey, Chandler, Ross, Phoebe, Monica en Rachel waren allemaal jong en hip, maar ze waren ook allemaal wit.

Dat beseft ook Marta Kauffman, zij bedacht de cultreeks. Tijdens het (virtuele) ATX TV-festival zei een geëmotioneerde Kauffman dat ze spijt had van de keuzes die ze toen heeft gemaakt. "Had ik het toen geweten, dan had ik andere keuzes gemaakt", aldus Kauffman. "Ik ben altijd voorstander van meer diversiteit in mijn bedrijf, maar ik heb niet genoeg gedaan."

Marta Kauffman
2019 Getty Images

Het is niet de eerste keer dat iemand van "Friends" vragen heeft bij de cast van toen. David Schwimmer, de acteur die destijds de rol van Ross Geller speelde, zei eerder tijdens een interview dat hij bij de producers had aangedrongen om meer gekleurde mensen te casten. Een gevolg hiervan was dat zijn personage op een gegeven moment een zwarte vrouw ging daten, gespeeld door de actrice Aisha Tyler. 

"Friends" werd tussen 1994 en 2004 uitgezonden en was meteen een gigantisch succes. De reeks wordt nu nog bij ons op Netflix gestreamd. In de VS is de sitcom ondertussen verhuisd naar de streamingdienst HBO Max. 

Meest gelezen