Britse Prins Andrew furieus nu Amerikaanse aanklager formeel om getuigenis vraagt: “Heb het al drie keer aangeboden”

De advocaten van de Britse prins Andrew reageren furieus nu Amerikaanse aanklagers een formele aanvraag aan het Verenigd Koninkrijk indienen om prins Andrew te laten getuigen in de zaak-Jeffrey Epstein. Ze zeggen dat de prins dit jaar al minstens drie keer zijn medewerking  als getuige heeft aangeboden, maar dat het Amerikaanse Openbaar Ministerie zijn eigen regels rond de geheimhouding schendt die bij deze procedure horen. Epstein stond terecht voor misbruik van minderjarige meisjes, maar pleegde zelfmoord in de gevangenis. Prins Andrew zou via hem seks gehad hebben met een 17-jarig meisje, maar ontkent dat met klem. 

Het Britse boulevardblad "The Sun" pakte gisteravond uit met het nieuws dat Amerikaanse aanklagers nu formeel een vraag hebben ingediend bij de Britse autoriteiten om prins Andrew te laten getuigen in de zaak-Jeffrey Epstein. De Amerikaanse miljardair werd ervan beschuldigd op grote schaal minderjarige meisjes tot seks te hebben gedwongen, maar hij pleegde zelfmoord in de gevangenis.

Ook prins Andrew, die jarenlang bevriend was met Epstein, zou via zijn tussenkomst seks gehad hebben met een meisje dat op het ogenblik van de feiten 17 was. Virginia Giuffre beschuldigt de prins ervan dat ze driemaal onder dwang met hem seks moest hebben, in Londen en op het domein van Epstein op de Amerikaanse Maagdeneilanden.

De Amerikaanse tv-zender NBC bevestigt dat de Amerikaanse openbare aanklagers formeel een aanvraag hebben ingediend bij de Britse autoriteiten om prins Andrew te horen in de zaak. Dat zou gebeuren in het kader van het juridisch verdrag MLAT (Mutual Legal Assistance Treaty), dat de samenwerking regelt in wettelijke of strafrechtelijke zaken. 

Als de aanvraag ingewilligd wordt, zou de prins gevraagd kunnen worden te getuigen. Dat verhoor zou in het Verenigd Koninkrijk plaatsvinden. De prins zou niet als beschuldigde, maar als getuige gehoord worden. Normaal gezien zou hij zijn getuigenis niet onder eed hoeven af te leggen. 

Ze zijn wellicht eerder op zoek naar publiciteit, dan dat ze de aangeboden medewerking willen accepteren.” 

Advocaten prins Andrew over de Amerikaanse aanklagers

De advocaten van prins Andrew reageren furieus. Ze zeggen dat de prins dit jaar al minstens drie keer zijn medewerking als getuige heeft aangeboden, maar dat het Amerikaanse Openbaar Ministerie anders dan beloofd zijn eigen regels rond de geheimhouding schendt die in deze procedure - bij een vrijwillige getuigenis - van toepassing zijn: “Zodoende zijn ze wellicht eerder op zoek naar publiciteit, dan dat ze de aangeboden medewerking willen accepteren.” 

Buckingham Palace en het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigen noch ontkennen dat er een aanvraag is ingediend in het kader van het MLAT-verdrag. Volgens Binnenlandse Zaken wordt er over dergelijke aanvragen nooit gecommuniceerd.

Prins Andrew heeft altijd – onder meer in een desastreus verlopen BBC-interview - met klem ontkend dat hij seks zou hebben gehad met Virginia Giuffre, of dat hij haar zelfs maar ontmoet zou hebben. Voor de foto waar beiden op te zien zijn heeft hij geen verklaring. Hij blijft ook bij zijn eerdere verklaring dat hij in zijn contacten met Jeffrey Epstein nooit iets ongewoons opgemerkt heeft.  In een documentaire die nu op Netflix loopt spreken enkele getuigen dat tegen. 

Kort na het BBC-interview heeft prins Andrew al zijn publieke functies tot nader order neergelegd. 

Meest gelezen