Oliver Rossi // Getty

Caravan- en mobilhomeverhuur boomt in Oost-Vlaanderen: “We kochten zelfs 2 extra telefoons om iedereen te beantwoorden”

De coronacrisis heeft een enorme impact op de verkoop en verhuur van mobilhomes en caravans in Oost-Vlaanderen. Uit een kleine steekproef van de redactie van Radio 2 Oost-Vlaanderen blijkt dat de verhuur op sommige plaatsen verdubbeld tot zelfs vervijfvoudigd is. “Vroeger verkochten we 3 tot 4 caravans per week, nu verkopen we er 4 per dag”, klinkt het in Kluisbergen. 

Tenten, caravans en mobilhomes worden door virologen gezien als de meest veilige manier om op vakantie te gaan tijdens de coronacrisis. “Mensen blijven op die manier echt in hun bubbel”, vertelt Katrijn Speleman van HDR Motorhomes in Kemzeke, bij Stekene. “We merken dat mensen zich nog niet veilig genoeg voelen om op hotel te gaan en daar aan te schuiven aan het buffet. In een mobilhome of caravan voelen ze zich wel goed.”

Mensen zoeken veiligheid, en dat is te merken in de cijfers van de verkoop en verhuur van mobilhomes en caravans: die is op vele plaatsen verdubbeld. Sommige verdelers verkopen zelfs 4 tot 5 keer zoveel als vorig jaar. 

Hectisch op de werkvloer

“Het is hier heel hectisch. Op een week tijd waren bijna alle caravans verhuurd en ook de verkoop verloopt heel goed”, vertelt David De Beuf van Europacaravans in Kluisbergen. “Ik merk ook dat mensen minder bedenktijd nodig hebben. Vroeger namen ze een offerte mee naar huis om alles nog eens te overlopen, nu hakken ze de knoop bijna altijd onmiddellijk door. Ik denk dat dat komt omdat de klanten merken dat de markt zeer schaars wordt. Hoe sneller men beslist, hoe meer kans er is dat ze effectief op reis kunnen gaan.”

We merken dat de fabrikanten die airco's installeren en accessoires voorzien nauwelijks kunnen volgen

David De Beuf, Europacaravans Kluisbergen

“We weten niet waar eerst te beginnen: klanten komen toe, mailen en bellen. De telefoon staat echt roodgloeiend. We hebben zelfs 2 extra telefoons aangekocht om iedereen te beantwoorden. Nu kunnen we met 3 de telefoon opnemen. We merken ook dat de fabrikanten die airco’s installeren en accessoires - zoals voortenten - voorzien het erg druk hebben. Ze kunnen nauwelijks volgen.”

Kot op wielen

“Wij merken echt een enorm verschil met de afgelopen jaren. Ik krijg elke dag tientallen mailtjes, telefoontjes en smsjes”, getuigt Katrijn Speleman uit Stekene in het middagprogramma van Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Mensen zijn echt op zoek naar een veilige manier om te reizen en een motorhome heeft alles wat je nodig hebt: er is eigen sanitair en een eigen keuken.” 

In een motorhome is het mogeljk om je bubbel in stand te houden

Katrijn Speleman, HDR Motorhomes Stekene

“Het is een veilige en verantwoorde manier van reizen omdat het in zo’n motorhome mogelijk is om je bubbel in stand te houden. Het is eigenlijk je kot op wielen.”

Extra poetsen

“Wij zorgen ervoor dat alles extra gepoetst en ontsmet wordt", gaat Speleman verder. "Dat willen mensen ook. Wij hadden onlangs een vrouw die ons vertelde dat ze de mobilhome thuis toch nog een keer gaat ontsmetten. Mensen zijn echt wel bang. We willen ervoor zorgen dat iedereen op een veilige manier op vakantie kan vertrekken.”

Winst én verlies

Toch is de meerverkoop van caravans en mobilhomes erg welkom: “Vroeger gebeurde de verkoop verspreid over de maanden maart, april en mei. De opbrengst van die maanden zijn we effectief kwijt", zegt De Beuf van Europacaravans in Kluisbergen nog. "De vele aanvragen verzachten de pijn van de afgelopen maanden, maar daarmee halen we het verlies van de maanden april en mei niet terug.”

We moeten op dit moment veel mensen teleurstellen omdat we geen motorhomes meer ter beschikking hebben

Katrijn Speleman, HDR Motorhomes Stekene

"De aanvragen blijven binnenstromen", vult Katrijn speleman nog aan. "Zelfs een park van honderden wagens zou nu niet genoeg zijn. We moeten op dit moment dan ook veel mensen teleurstellen omdat we niet genoeg motorhomes ter beschikking hebben. Het is echt ongelofelijk en ik denk dat deze trend zich nog lang gaat verderzetten.  Het blijft niet enkel bij de zomer van 2020, volgens mij. We zullen in de toekomst dus zeker nieuwe motorhomes moeten aanschaffen.”

Meest gelezen