CHECK: Ja, de islamitische oproep tot gebed was in Brussel te horen, maar ze kwam niet vanuit een moskee

Op sociale media circuleren beelden waarop te zien is hoe in Brusselse straten de islamitische oproep tot het gebed weerklinkt, de adhan. Die werd afgespeeld door een lokale dj.

De beelden werden gemaakt op zondag 29 maart en bereikten intussen ook de internationale media. Het is in ons land moskeeën niet toegestaan om in het openbaar op te roepen tot het gebed. Zo werd de aanvraag van de Fatih-moskee in Beringen geweigerd om via de luidsprekers op te roepen tot een gebed voor de zorgsector.

De eerste vraag die we ons stellen: komen de beelden effectief uit Brussel? Ja, zo blijkt. Op Google Earth vonden we die locatie, op de Louis Mettewielaan in Molenbeek, betrekkelijk eenvoudig terug. We het zelf eens wil proberen, de coördinaten zijn 50.856479, 4.308085.

Vervolgens vragen we ons af of de beelden authentiek zijn. Dat blijkt ook zo, na een zoektocht op Facebook. Een andere wijkbewoner filmde hetzelfde voorval vanuit zijn appartement, maar gaf ons geen toestemming om zijn beelden te gebruiken. 

Opvallend: naast het verschillende tijdstip, volgt de oproep tot gebed in deze beelden bovendien na het nummer “A nos héros du quotidien” van de Franse rapper-zanger Soprano. Niet iets wat je zou verwachten bij een religieuze oproep. Een van de verspreiders van de originele beelden, verduidelijkte in een Facebookchat met VRT NWS hoe dat komt. “Een dj in de straat speelde muziek op zaterdag- en zondagavond, uit dankbaarheid voor de medewerkers in de gezondheidssector. Hij kreeg aanvragen van lokale inwoners voor specifieke nummers. Enkele moslims vroegen hem om de adhan te spelen omdat het volgens hun geloof erg emotionele symboliek is. Zoals voor gelovige christenen de kerkklokken luiden als boodschap voor hoop en troost, is dat voor moslims de adhan.”

Conclusie: ja, de islamitische oproep tot gebed is op 29 maart te horen geweest in Molenbeek, toen een lokale dj het opnam in de set die hij voor zijn wijk speelde.

Meest gelezen