CHECK: Witte strepen in de lucht zijn geen vergif, maar condenssporen van vliegtuigen

Maakt u zich geen zorgen, de witte strepen die vliegtuigen achterlaten als de luchtvochtigheid hoog is, zijn niet gevuld met gif en virussen. Op sociale media verschenen daarover de voorbije dagen heel wat misleidende berichten. 

Zogenoemde “chemtrails”, een samentrekking van de Engelse woorden “chemical” (chemisch) en “trail” (spoor), zouden volzitten met gif, virussen of zouden zelfs een “planeet X” verbergen. Maar de berichten zijn fout, geloof ze dus niet.

Chemtrails zijn een misleidende variant van condenssporen van vliegtuigen, of de uitlaatgassen die vliegtuigen achterlaten en zichtbaar worden als de luchtvochtigheid hoog is. Het klopt dat vliegtuigmotoren een heleboel vervuilende stoffen produceren, maar die zijn niet direct gevaarlijk voor ons. Ook de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) heeft geen merkwaardige of onverklaarbare hoeveelheden zware metalen in zwevend en neervallend stof gemeten. “Het zou bovendien heel dom zijn om op die manier virussen of vergif te verspreiden”, vult weerman Frank Deboosere aan. “Vanop zo’n onvoorstelbare hoogte zou een virus of een gif gewoon niet mengen. De sporen van vliegtuigen zijn natuurlijk wel zichtbaar, en altijd voer voor complotdenkers.”

Een ander groot vraagteken dat we vonden op sociale media was dat er sommige vliegtuigen niet te zien waren op https://vliegtuigradar24.nl/, een website waar je de trajecten van het luchtruim kan volgen. “Sommige vliegtuigen kiezen er inderdaad voor om hun locatie niet vrij te geven. Dat heeft te maken met bepaalde transponders die signalen uitsturen. Sommige boodschappen kunnen wij niet ontvangen via onze radars”, luidt het bij vliegtuigradar24.nl. 

Conclusie: het is normaal dat particuliere vliegtuigradars sommige vliegtuigen niet spotten en er is geen verband met zogezegde “chemtrails”.

Meest gelezen