Old Santa Fe Trading Co

Schattenjacht in de Rocky Mountains na 10 jaar voorbij, door miljonair verstopte schatkist eindelijk gevonden

In 2010 verstopte de excentrieke Amerikaanse miljonair Forrest Fenn een schatkist met goud en edelstenen "ergens" in de Rocky Mountains in de Verenigde Staten. Hints over de exacte locatie verstopte hij dan weer in een mysterieus gedicht en enkele kortverhalen over zijn leven. In de loop der jaren ondernamen duizenden mensen een poging om de schat te vinden, tevergeefs. Tot nu.

Forrest Fenn, een voormalig piloot bij de Amerikaanse luchtmacht, begon na zijn militaire carrière een kunstgalerie in Santa Fe, New Mexico, in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Hij verhandelde er Amerikaans-indiaanse gebruiksobjecten, schilderijen en sculpturen, naast andere kunst. De galerie leverde miljoenen dollars per jaar op en maakte van Fenn een rijk man.

In 1988, toen hij 57 jaar was, werd bij Forrest Fenn kanker vastgesteld. De vooruitzichten waren bijzonder slecht, het zag er niet naar uit dat hij zou overleven. De steenrijke en excentrieke Fenn wilde iets nalaten en vulde een schatkist vol goud, edelstenen en diamanten die hij zou verstoppen in de Rocky Mountains bij Santa Fe. In zijn testament schreef hij een gedicht met hints over de locatie. De schat zou de nalatenschap zijn voor de gelukkige vinder, en de legende wil ook dat Fenn daar begraven wilde worden.

Maar Fenn genas tegen alle verwachtingen in toch. In 2010, hij was toen al bijna 80 jaar, besloot hij alsnog iets te doen met zijn schat. Hij verborg ze effectief in de Rocky Mountains en publiceerde "The thrill of the chase - a memoir by Forrest Fenn" ("De spanning van de jacht", red). Een boek met kortverhalen over Fenns leven én het gedicht dat hij eerder schreef. Allemaal bevatten ze naar eigen zeggen hints naar de verstopplaats.

Het gedicht
As I have gone alone in there
And with my treasures bold,
I can keep my secret where,
And hint of riches new and old.

Begin it where warm waters halt
And take it in the canyon down,
Not far, but too far to walk.
Put in below the home of Brown.

From there it's no place for the meek,
The end is ever drawing nigh;
There'll be no paddle up your creek,
Just heavy loads and water high.

If you've been wise and found the blaze,
Look quickly down, your quest to cease,
But tarry scant with marvel gaze,
Just take the chest and go in peace.

So why is it that I must go
And leave my trove for all to seek?
The answers I already know,
I've done it tired, and now I'm weak.

So hear me all and listen good,
Your effort will be worth the cold.
If you are brave and in the wood
I give you title to the gold.

"Mensen achter hun scherm vandaan krijgen"

Fenn beschouwde zijn schattenjacht als een manier om mensen te inspireren om de natuur in te trekken. Het was naar eigen zeggen zijn bedoeling "om mensen en kinderen uit het huis en achter het scherm vandaan te krijgen." Het verhaal werd opgepikt door het tv-programma  "Today" van zender CBS en kreeg internationale weerklank.

In de loop der jaren staken veel schattenjagers hun tijd en energie in het proberen ontcijferen van de hints. Honderden mensen trokken de Rocky Mountains in, niet alleen in New Mexico, maar ook in Colorado, Wyoming en Montana, met het idee dat ze op het juiste spoor zaten. Er zijn tal van blogs, websites en pagina's op sociale media waar mensen tips uitwisselden. Allemaal mensen die probeerden om het kluwen te ontwarren. Ook Fenn gaf af en toe zelf nog enkele tips.  

In deze reportage van Great Big Story uit 2016 doet George Fenn het verhaal van zijn schattenjacht:

"Onder een sterrenhemel in weelderige bossen"

Fenn lokte niet alleen schattenjagers. Veel mensen verdachten de excentrieke miljonair van een publiciteitsstunt die bovendien niet zonder risico's was. In de loop der jaren kwamen enkele mensen om bij hun zoektocht in de bergen. De autoriteiten riepen Fenn meermaals op om een einde te maken aan de schattenjacht, maar dat gebeurde niet.

En ook de vele schattenjagers kwamen telkens van een kale reis terug. Tot nu. Zaterdag schreef Forrest Fenn -89 intussen- op zijn website dat de schat na tien jaar eindelijk gevonden is. "Hij lag onder een sterrenhemel in de weelderige bossen in de Rocky Mountains en lag nog op dezelfde plaats als waar ik hem tien jaar geleden verborg. Ik ken de persoon die hem vond niet, maar het gedicht in mijn boek leidde hem naar de exacte locatie."

Ik feliciteer de duizenden mensen die deelnamen aan de zoektocht en hoop dat ze aangetrokken zullen blijven worden door de belofte van nieuwe ontdekkingen.

Forrest Fenn

Fenn heeft de vondst intussen bevestigd aan meerdere nieuwsmedia. De schat werd enkele dagen geleden gevonden door een man die anoniem wil blijven, luidt het in de krant Santa Fe New Mexican. De man komt volgens Fenn "helemaal uit het oosten" en kon zijn vondst bewijzen door een foto van zijn nieuw verworven rijkdom te sturen.

De schatkist met inhoud zou ongeveer 1 miljoen dollar waard zijn. Volgens Fenn hebben in de loop der jaren 350.000 mensen van over de hele wereld een poging ondernomen om de schat te vinden. "Ik feliciteer de duizenden mensen die deelnamen aan de zoektocht en hoop dat ze aangetrokken zullen blijven worden door de belofte van nieuwe ontdekkingen", schrijft Fenn.

Hij belooft in de komende dagen foto's en meer informatie te zullen posten.

Meest gelezen