Videospeler inladen...

Eerste Belgische hoogwaardige mondmaskers rollen in augustus van de band

De Universiteit van Antwerpen en Cartamundi, de producent van kaart- en bordspellen uit Turnhout, gaan samen FFP2- en FFP3- ademhalingsmaskers produceren. Ze hebben daarvoor het consortium Medimundi opgericht. De maskers zijn voornamelijk bestemd voor de zorgsector. Medimundi wil zo een 100 procent "Made in Belgium"-oplossing bieden voor het grote tekort aan hoogwaardige mondmaskers tijdens de coronacrisis. De eerste maskers moeten in augustus van de band rollen.

Tijdens de coronacrisis werd duidelijk hoe kwetsbaar ons land is op het vlak van beschermingsmateriaal voor de zorgsector. Hoogwaardige mondmaskers, de zogenaamde FFP2’s en FFP3’s, bleken schaars te zijn en ons land was afhankelijk van de buitenlandse markt. Een deel van de geïmporteerde maskers voldeed bovendien niet aan de kwaliteitsvereisten.

Daar moet nu verandering in komen. Medimundi start vanaf augustus 2020 met de productie van FFP2 en FFP3 ademhalingsmaskers. Medimundi is een nieuwe spin-off van Cartamundi en de Universiteit Antwerpen. In consortium met de firma Cloostermans uit Hamme en een privé-investeerder, zal Medimundi instaan voor de innovatie, de productie, de marketing en de verkoop van de hoogwaardige ademhalingsmaskers. Cloostermans levert de exclusieve machine die de maskers zal produceren.

Iedere partner brengt zijn specifieke expertise mee

David Germis, CEO Medimundi

"Iedere partner brengt zijn specifieke expertise mee", zegt David Germis, CEO van Medimundi. "De universiteit zorgt voor innovatie en productontwikkeling, Cloostermans zorgt voor de technologie, de privé-investeerder voor het netwerk en Cartamundi zorgt met zijn industriële expertise en knowhow en zijn wereldwijde schaal van 12 fabrieken voor een goed platform om dit product in andere continenten op de markt te brengen."

Bescherming en comfort

De maskers moeten de hoogste beschermingsniveaus voor de drager bieden en zijn voornamelijk bestemd voor de zorgsector. Zo hoopt Medimundi een 100% Made in Belgium oplossing te bieden voor het grote tekort aan hoogwaardige mondmaskers, zowel op vlak van bescherming als draagcomfort.

We gaan ademhalingsmaskers maken met een zeer grote graad van bescherming voor de drager maar vooral ook maskers die comfort bieden. 

David Germis, CEO Medimundi

"Het gros van de maskers die vandaag geleverd wordt, blijkt eigenlijk niet oké te zijn op gebied van kwaliteit", zegt David Germis. "Dat betekent dat ze eigenlijk onvoldoende bescherming geven maar ze zijn vooral ook heel onprettig en onaangenaam om te dragen. Mensen die ze lange tijd moeten dragen krijgen huid- en ademhalingsproblemen . Dit masker biedt een oplossing voor deze twee belangrijke problemen."

Innovatieve filter- en ventieltechnologie

Onderzoekers van het Departement Productontwikkeling van de Universiteit Antwerpen hebben de maskers voor Medimundi ontworpen volgens een innovatieve en beschermde technologie. De maskers onderscheiden zich door hun draagcomfort. Ze werden volledig afgestemd op de menselijke anatomie. In het bijzonder vergemakkelijkt een innovatieve filter- en ventieltechnologie het ademen voor de drager.

"Vanuit een model van duurzame samenwerking zetten we onderzoek en ontwikkeling om in innovatie", zegt prof. Silvia Lenaerts, vicerector valorisatie op de Antwerpse universiteit. "Onze productontwikkelaars bezitten unieke designcompetenties die we met de oprichting van Medimundi kunnen valoriseren. Samen met twee prachtige familiebedrijven creëren we op die manier, als universiteit, een duidelijke meerwaarde voor de samenleving." 

Consortium lonkt ook naar andere markten

Het consortium start met een basisinvestering van zo’n € 3,5 miljoen. Maar het kijkt al verder en is van plan om te blijven investeren in internationale uitbreiding en andere, soortgelijke producten.

"In eerste instantie gaan we produceren voor de medische professionele markt. We hebben 3,5 miljoen euro bij elkaar gebracht, maar we gaan verder investeren en we willen ons ontwikkelen in andere marktsegmenten en eventueel ook andere werelddelen."

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen