Toch geen anti-racismebetogingen in Brugge en Leuven

Er komen geen anti-racismebetogingen in Leuven en Brugge. De betoging in Leuven stond gepland voor vanmiddag om 17 uur, maar burgemeester Mohamed  Ridouani (SP.A) geeft geen toelating, omdat betogingen nog altijd verboden zijn in coronatijd. Het stadsbestuur en de politie van Brugge stonden eerst wél achter het initiatief en hadden toestemming gegeven voor de betoging morgen, maar ze komen daar nu op terug na de rellen gisteren.

Gisteren waren er in heel wat steden betogingen met als slogan "Black Lives matter", onder meer in Brussel en Antwerpen. Maar het liep daar uit de hand, door een beperkte groep relschoppers.

Via sociale media wordt opgeroepen om vanmiddag om 17 uur samen te komen aan het Martelarenplein in Leuven. Volgens de Leuvense politie is er geen officiële aanvraag ingediend voor de betoging, maar sowieso zijn betogingen nog altijd verboden door de coronacrisis. Ook burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani (SP.A) laat weten dat deze thematiek voor hem weliswaar zeer belangrijk is, maar massamanifestaties conform de federale coronamaatregelen momenteel niet toegelaten zijn.

Het virus is niet weg en we moeten absoluut vermijden dat er een nieuwe opflakkering komt
Burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani (SP.A)

"De strijd tegen racisme en discriminatie is belangrijk”, aldus Ridouani. “Het is iets wat ons allemaal aanbelangt en waar we enkel verandering zullen kunnen realiseren als we er allemaal samen voor opkomen. We zitten echter nog steeds in de gevarenzone van corona. Het virus is niet weg en we moeten absoluut vermijden dat er een opflakkering komt die al onze inspanningen van de voorbije maanden teniet doet. Een samenkomst met zoveel mensen is dan ook niet verantwoord." De politie zal de situatie vanmiddag sowieso in de gaten houden. 

Ook in Brugge verboden

De betoging in Brugge was gepland morgen op het Zand in het hartje van Brugge. Het stadsbestuur en de politie stonden achter het initiatief en hadden toestemming gegeven, maar ze komen daar nu op terug na de rellen gisteren. Het lijkt er immers op dat mensen uit die groep ook van plan waren om af te zakken naar Brugge.

Burgemeester De fauw (CD&V) van Brugge vindt het erg jammer dat de actie niet kan doorgaan. Hij was van plan om zelf aanwezig te zijn samen met de korpschef van de politie, maar ze willen geen risico nemen: "Sommige mensen wilden misbruik maken van de betoging om politiegeweld uit te lokken. Dit kan niet in een manifestatie die erop gericht is om geweld tegen te gaan. In samenspraak met de organisatoren hebben we beslist om het niet te laten doorgaan, maar we kijken voor een alternatief."

De organisatoren zullen morgen ontvangen worden door de burgemeester op het stadhuis. "We willen ons duidelijk aan hun kant scharen en ontvangen hen op het stadhuis. We kijken wat er in de toekomst nog kan georganiseerd worden in Brugge."

Meest gelezen