Erasmus Hogeschool Brussel zet drie docenten op non-actief na lacherige opmerkingen over studenten

Bij de Erasmus Hogeschool Brussel zijn drie docenten tijdelijk geschorst omdat ze in een evaluatiefilmpje lacherig doen over bepaalde studenten van andere origine. Volgens de school is er geen sprake van racisme, maar de docenten moeten wel een begeleidingstraject volgen rond diversiteit. Zij hebben ondertussen ook hun excuses aangeboden. 

Directeur Ann Brusseels van de Erasmus Hogeschool Brussel vertelt wat er gebeurd is: "Er zijn besprekingen van examens opgenomen, en studenten hebben die nadien kunnen horen. Tijdens die besprekingen wordt nogal lacherig gedaan over sommige studenten. Er worden dingen gezegd die gevoelig liggen. Bijvoorbeeld, over een student wordt gezegd: "Die jongen is het liefst bij zijn profeet", maar dat wordt wel niet met spot gezegd. Een andere docent zegt: "Die student heeft wel een traditionele kijk op het leven." Er worden ook opmerkingen gemaakt over het accent van een student, maar het ging hier natuurlijk ook over een mondeling taalexamen." 

30 uur film

De school heeft de docenten geconfronteerd met de beelden. "Het was pijnlijk voor hen om de beelden terug te zien", vertelt de directeur. "De docenten hebben meteen hun excuses aangeboden. Maar voor de studenten is het ook niet makkelijk natuurlijk. Er wordt de indruk gewekt dat er gelachen wordt met hen. Ik snap dat dat erg kwetsend is. In totaal hebben we 30 uur film bekeken en we vinden daar wel geen racisme in."

Diversiteit

Ondertussen heeft de school maatregelen genomen, zegt directeur Ann Brusseel: "De docenten zijn op non-actief gezet. We hebben beslist dat we online examens niet meer gaan filmen. En we gaan bekijken hoe we beter in dialoog kunnen gaan rond diversiteit, over hoe we het kunnen aanpakken om te praten over moeilijke thema's. En daarin gaan we de docenten begeleiden. We schakelen de professionele hulp in van een instituut dat gespecialiseerd is in samenleven en diversiteit."

Meest gelezen