Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Frankrijk verbiedt nekklem als politietechniek in strijd tegen politiegeweld en pleit voor nultolerantie tegen racisme

In Frankrijk mag de politie de nekklem niet meer gebruiken. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner gezegd. Deze techniek is eerder al in opspraak gekomen in verband met verstikking bij arrestaties. De regering neemt deze beslissing door de toenemende kritiek op geweld en racisme bij de Franse politie. De techniek zal ook niet meer onderwezen worden in politiescholen.

“De techniek wordt niet langer gebruikt en zal ook niet meer onderwezen worden in politiescholen”, dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner gezegd tijdens een persconferentie. “Het is een methode die gevaren met zich meebrengt”. De nekklem is een techniek, om mensen te immobiliseren, waarbij de keel van een persoon in de kom van de elleboog wordt gelegd, daarbij wordt druk uitgeoefend op keel en hals. 

Deze techniek wordt door politieagenten over de hele wereld gebruikt en is meermaals in opspraak gekomen omdat verschillende personen waarbij deze techniek werd gebruikt, zijn gestorven omwille van onder andere zuurstoftekort. Frankrijk wil daarom een verbod.

Protest Parijs
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

De minister pleitte in zijn toespraak ook voor “nultolerantie” tegen racisme binnen de politie. “Geen enkele racist kan een politie-uniform waardig dragen”, klonk het. 

In Frankrijk is het protest tegen politiegeweld en racisme de laatste dagen erg toegenomen. Aanleiding is de dood van George Floyd. Floyd, een zwarte man, kwam om het leven toen een witte politieagent tijdens een arrestatie minutenlang met zijn knie op de hals van Floyd zat. De dood van Floyd heeft tot protesten in heel de Verenigde Staten geleid om politiegeweld en racisme aan te klagen. Maar het protest kreeg wereldwijd navolging. En ook in Frankrijk kwamen in verschillende steden duizenden mensen op straat met dezelfde boodschap. 

Er zouden bij de Franse politie ook verschillende onderzoeken lopen tegen politieagenten omwille van racisme en gewelddadig gedrag. Zaterdag hebben zeker 23.000 mensen betoogd in heel Frankrijk tegen racisme, ongelijkheid en politiegeweld. 

Gebruik nekklem in ons land?

Ook in Nederland wil de partij D66 een verbod op het gebruik door de politie van de nekklem. Ze vindt dat de techniek “te vaak dodelijke slachtoffers eist”.

In ons land wordt de nekklem niet gebruikt, dat heeft de federale woordvoerder van de politie Sandra Eyschen gemeld. “Deze techniek is te gevaarlijk voor de mensen, wij gebruiken daarom de armklem om iemand te immobiliseren”, zei Eyschen.  “Een agent zal ook nooit zijn knie op iemands hals zetten.”

Betoging Brussel
Nicolas Maeterlinck

Politiehervorming in VS

Na de dood van George Floyd en de massale protesten in het hele land willen de Democraten hervormingen invoeren van politie en justitie.  De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi zei dat dit “moment van nationale angst moet worden omgezet in een beweging van nationale actie”. De Democraten willen politiegeweld bestrijden door onder andere demilitarisering van de politie. 

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi
AFP or licensors

Meest gelezen