Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Na de dood van George Floyd in Minneapolis: Gemeenteraad wil politie ontmantelen

Een meerderheid van de gemeenteraad van Minneapolis, de stad waar de Afro-Amerikaan George Floyd om het leven kwam door politiegeweld, heeft beloofd "het proces op te starten" om de politie te ontmantelen. De stap komt op het moment dat er in de VS en in vele andere landen protesten zijn tegen politiegeweld en racisme naar aanleiding van de dood van Floyd. 

Het is nu ruim twee weken geleden dat de Afro-Amerikaan George Floyd om het leven kwam nadat een politieagent in Minneapolis bijna negen minuten lang zijn knie op zijn nek had gedrukt.

De beslissing om de politie van Minneapolis te ontmantelen, komt er nadat de vier agenten die betrokken waren bij de dood van Floyd eerst werden ontslagen, en nadien aangeklaagd. De hoofdbeklaagde, Derek Chauvin, wordt verdacht van doodslag, zijn drie collega's van schuldig verzuim. Later werd ook de techniek van de wurggreep verboden in het politiekorps van de Amerikaanse stad.

Maar in het protest na de dood van George Floyd werd een volledige hervorming van de politie geëist. De Gemeenteraad is daar op ingegaan, al is het niet meteen duidelijk hoe de ontmanteling concreet zal worden ingevuld. Raadsleden, die de ontmantelingsbelofte ondertekenden voor honderden toeschouwers, zeiden dat ze niet onmiddellijk plannen hadden voor hoe de politie vervangen wordt. Ze zeiden met de gemeenschap te willen overleggen over een nieuwe structuur voor de openbare veiligheid.

Zaterdag werd burgemeester Jacob Frey van Minneapolis uitgejouwd door een zee van demonstranten en vluchtte nadat hij zei: "Ik steun de volledige afschaffing van de politie niet." De Democraat Frey, een voormalige burgerrechtenadvocaat,  wil wel een hervorming, maar niet de volledige ontmanteling van het korps. Hij blijft geloven in de politiecommissaris. De voormalige burgerrechtenadvocaat werd in 2018 gekozen nadat hij had beloofd de betrekkingen tussen de politie en de inwoners van de stad te verbeteren. (lees voort onder foto Los Angeles)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Andere steden hervormen

De roep om de politie te hervormen bestond al in Minneapolis, maar is door de zaak Floyd in een stroomversnelling gekomen. Ook in andere Amerikaanse steden heeft het protest gehoor gekregen. De burgemeester van New York, Bill De Blasio, zegt dat hij een deel van het politiebudget wil heroriënteren naar sociale dienstverlening en jeugdhulp in gekleurde gemeenschappen.  Van hem mag de politie ook niet meer ingrijpen bij straatverkoop. De politie is er al vaker van beschuldigd dat ze dat gezag misbruikt om minderheden streng aan te pakken. 

Ook in Los Angeles willen de beleidsmakers meer geld van het politiebudget uitgeven aan sociale projecten. In Los Angeles vond gisteren de grootste betoging plaats van het afgelopen weekend in de VS. (zie foto boven) Er kwamen naar schatting 20.000 mensen op straat, onder meer om hervormingen te eisen van de politie. 

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen