Radio 2

"Tooverschotje" helpt inwoners in nood uit Herne met gratis voeding

In Herne is vandaag "tooverschotje" opengegaan. Dat is een pop up-voedingswinkel voor inwoners die het niet breed hebben. De winkel wordt bevoorraad door winkels en handelaars uit de streek. Initiatiefnemer is inwoner Mario Dewolf.

"Ik werk zelf als winkelbediende en zie elke dag hoeveel overschotten er verloren gaan", vertelt Mario. "Ik kon niet langer toezien dat dat gebeurde en zo is het idee ontstaan om al die voedingswaren in te zamelen en te verdelen onder de mensen die het nodig hebben."

Oud jeugdhuis

Mario stapte met zijn idee naar het gemeentebestuur van Herne. Dat speelde zelf ook al even met het idee voor een verdeelpunt, maar de praktische uitwerking liet op zich wachten. Door het initiatief van Mario raakte alles in een stroomversnelling. De gemeente stelde het oude jeugdhuis ter beschikking als verdeelpunt.

Grote voorraad

Vanmiddag stond het eerste verdeelmoment gepland. Mario vulde samen met schepen Sandra Dero,  die ook voorzitter is van het Bijzonder Comité Sociale Dienst, de rekken en koelkasten. "Van één van onze sponsors, zuivelfabriek Olympia in Herfelingen, kreeg ik een pallet vol met boter en rijstpap mee. Maar we krijgen ook hulp van gewone inwoners. Zo heeft een imker ons een tiental potten verse honing geschonken. Ik ben echt onder de indruk van zoveel vrijgevigheid", zegt Mario ontroerd.

"Ik ben echt onder de indruk van zoveel vrijgevigheid" 

Radio 2

"De naam tooverschotje is een combinatie van toveren met overschotten", legt schepen Dero uit. "Let wel, niet iedereen kan zomaar binnenlopen en zeggen dat hij of zij wat gratis eten wil," waarschuwt ze. "Dit initiatief is er voor de mensen die het echt nodig hebben en die bij het OCMW geregistreerd staan. Zij kunnen op voorhand melden dat ze naar het afhaalmoment op maandagmiddag komen."

Meest gelezen