Pixabay

Eerste lunch na corona: restaurants in heel Vlaanderen openen met een bang hartje  

Heel wat horecazaken in Vlaanderen gaan vandaag weer open nadat ze drie maanden gesloten zijn geweest door de coronacrisis. Het is voor de meeste uitbaters nog nagelbijten, want door de veiligheidsmaatregelen draaien ze nog niet op de volle 100 procent. Veel horeca-uitbaters lieten zich wel van hun creatiefste kant zien: van plexischermen tot wegwerpmenukaarten.

Bij café Limonata in Genk kan je ontbijten en lunchen, maar de uitbaters verwachten nu ze terug open zijn, niet meteen een stormloop. "Voor vandaag hebben we tien reservaties en draaien we ongeveer op 60 procent. Dat is nog niet wat het moet zijn, maar sommige mensen kijken net zoals de horecazaken de kat uit de boom,” zegt Emrullah Guvenc. ”Maar natuurlijk zijn er ook mensen die er genoeg van hebben en weer buiten willen komen en genieten."

Klanten kunnen kiezen tussen een wegwerpmenu of een menu dat ze kunnen inscannen via de smartphone

Le Quotidien, Leuven

Ook bij Le Quotidien in Leuven verliest uitbaatster Tine heel wat plaatsen: “Vooral binnen heeft dat een impact, op ons terras zijn we niet veel plaats kwijt, maar binnen hebben we moeten schuiven met de tafels. En dan hebben we onze menu’s die we aangepast hebben om zo weinig mogelijk verlies te hebben en ook om een beetje af te wachten hoe druk het gaat zijn. Klanten kunnen kiezen tussen een wegwerpmenu of een menu dat ze kunnen inscannen via de smartphone. Kwestie om geen menu's te moeten weggooien.”

Ik heb het gevoel dat ik opnieuw moet beginnen van nul

Jo Hughe, De Cassis

Een bang hartje maar zonder hooggespannen verwachtingen bij Gulnara Sisova van Friends en Jo Huyghe van De Cassis op de vrijdagmarkt in Gent: “Bijna heel de vrijdagmarkt is leeg. Een paar koffietjes hier en enkele lunches daar en dat is het,” zegt Sisova van Friends. ”Ik heb het gevoel dat ik opnieuw moet herbeginnen van nul,” vervolgt Huyghe van De Cassis. “Ik heb ook drie vierde van mijn materiaal thuisgelaten. Mocht het nu ook mooi  weer zijn zodat ook de terrassen vol zaten, maar dat is het niet. Het is nog een beetje afwachten dat we niet te veel kosten maken. Voor mij moet het niet vol zitten, ik ben al blij met de helft.”

We hebben alles gedaan om de vrees bij de klant weg te nemen.

Brasserie Condacum, Kontich

Ook bij brasserie Condacum in Kontich openen ze weer de deuren. Anne en Dorien hebben zelfs het concept helemaal veranderd: "We hebben alles veranderd, alles gedaan om de vrees weg bij de klant te nemen. Zo zijn de menukaarten aangepast, geplastificeerd en worden ze na gebruik ontsmet. We hebben ook de inkom en de toiletten volledig aangepast zodat mensen zo weinig mogelijk moeten aanraken. Alles gebeurt automatisch, van de handen wassen tot spoelen. En ook de kelners dragen mondmaskers."

Overal plexischermen

"Het is compleet anders werken dan voor de coronacrisis, maar ik ben blij dat ik opnieuw open mag", zegt uitbater David Christiaens van sfeercafé Souffleur in Kortrijk. "We hebben de zaak wat moeten herinrichten en overal staan er plexischermen. Zo kunnen onze gasten op een veilige manier genieten van hun bezoek."

Meest gelezen