Radio 2

In Beringen gingen de eerste cafés al open om middernacht: “We hebben ons café gemist. Nu gaan we eerst een pintje drinken”

Vanaf vandaag mag de horeca opnieuw de deuren openen. Sommige zaken namen dat nogal letterlijk en verwelkomden hun stamgasten al om middernacht. Voor café De Stam en café ’t Haantje in Beringen stonden de vaste klanten al aan te schuiven vóór middernacht.

Klokslag 12 uur gaan de deuren open van de twee cafés. De klanten moeten eerst hun handen ontsmetten met alcoholgel. Cafébaas Bert Baptist van De Stam: “We hebben ook alle tafeltjes uit elkaar gezet zodat er genoeg afstand tussen de klanten is. Aan de toog hangen is er voorlopig niet bij.” De klanten laten het niet aan hun hart komen. “Na drie maanden kunnen we eindelijk nog eens naar ons vertrouwd café. Ik heb dat hard gemist”, vertelt een klant opgelucht. “Thuis iets drinken is leuk, maar hier is het veel leuker.”

Het belangrijkste is dat ik mijn vrienden terugzie.

Ook in café ’t Haantje mag er niet aan de toog gedronken worden, maar dat vinden de bezoekers niet erg. “Het valt wel mee”, vertelt een klant terwijl hij van zijn pint nipt. “Mijn tafeltje staat dicht bij de toog. Het belangrijkste is dat ik mijn vrienden terugzie.”

Het café ziet er wel anders uit. “Biljarten of kaarten is niet toegelaten", zegt cafébaas Peter Verluyten. “De amusementsspelen zijn weg, omdat we meer plaats wilden maken voor de tafeltjes. Het is wel anders dan vroeger, maar we kunnen niet anders.”

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Na een uurtje gaan de cafés alweer dicht, want alle horecazaken mogen maar openblijven tot 1 uur ’s nachts. Maar de klanten in de cafés liggen daar niet van wakker. “We komen ons lokaal café steunen door een uurtje iets te komen drinken. We hebben er speciaal een plekje voor vrijgemaakt”, lacht een stamgast.

Meest gelezen